Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 245


Paradă militară de Ziua Națională, la București


Peste 2.600 de militari și specialiști, cu 360 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Poliția Locală București vor participa marți, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară ce se va desfășura cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Constituției din București.

Militarilor români li se vor adăuga detașamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Tot în București, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, va avea loc începând cu ora 8.00, o ceremonie militară de depuneri de coroane și jerbe de flori.

De asemenea, se vor organiza ceremonii militare și religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din țară unde sunt dislocate mari unități și unități militare.

Cu ocazia Zilei Naționale, Drapelul tricolor va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale ale Forțelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.

Repetiția generală a Paradei va avea loc duminică, 29 noiembrie, în Piața Constituției (Bulevardul Libertății), începând cu ora 11.00.

***
Punctele de acces destinate publicului care va participa la evenimentul organizat în Piața Constituției vor fi următoarele:

- Piața Constituției, intrarea dinspre B-dul Unirii;
- B-dul Libertății, intersecție cu Calea 13 Septembrie;
- B-dul Libertății, intersecție cu B-dul Națiunile Unite.

Pentru buna desfășurare a paradei militare organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, Brigada Rutieră București va dispune măsuri specifice din competență în sensul restricționării traficului rutier pe arterele care converg către Piața Constituției și fluidizării circulației pe arterele adiacente.

Astfel, în perioada 27.11.2015, ora 22.00, – 01.12.2015, ora 15.00, se interzic parcarea și staționarea voluntară a autovehiculelor pe Bd. Națiunile Unite, de la Str. B.P. Hașdeu până la Piața Națiunile Unite, Str. Izvor și B-dul. Libertății, între Splaiul Independenței și Rond Coșbuc, pe ambele părți, inclusiv bretelele din Piața Constituției (cele dinspre Parchetul General și Ministerul Finanțelor Publice).

În perioada 30.11.2015, ora 08.30 - 01.12.2015, ora 16.00, traficul va fi restricționat pe B-dul. Libertății, benzile I și II de circulație, între B-dul. Națiunile Unite și Calea 13 Septembrie, sensul dinspre Splaiul Independenței către Piața Regina Maria.

În zilele de 29.11.2015 și 01.12.2015, între orele 05.00 – 15.00, se vor impune restricții de trafic, după cum urmează:

- Calea 13 Septembrie, de la intersecția. Tudor Vladimirescu până la B-dul. Libertății;
- Str. Izvor de la str. B.P. Hașdeu, până la Piața Arsenalului;
- Str. B.P. Hașdeu, între str. Izvor și Splaiul Independenței;
- Splaiul Independenței, de la Piața Operei până la podul Națiunile Unite, sensul către Piața Unirii;
- B-dul. Unirii, intersecția cu bd. I.C. Brătianu până la Piața Constituției;
- B-dul. Națiunile Unite;
- B-dul. Regina Maria, între bd.Unirii și Piața Regina Maria;
- B-dul. George Coșbuc, de la intersecția cu B-dul. Tudor Vladimirescu, până la Piața Regina Maria;
- Calea Rahovei, între B-dul. Libertății și B-dul. George Coșbuc.

Rutele ocolitoare recomandate de Poliția Rutieră sunt următoarele:

 Calea 13 Septembrie – Șos. Panduri – str. Dr. Rainer – B-dul. Eroilor – str. Știrbei Vodă – Calea Victoriei;
 Calea 13 Septembrie – Șos. Panduri – str. Dr. Rainer – B-dul. Eroilor – str. Știrbei Vodă – str. Berzei – str. Buzești – Piața Victoriei;
 Calea Rahovei – str. Progresului – str. C-tin Istrate – B-dul. Mărășești – B-dul. Dimitrie Cantemir – Piața Unirii;

Brigada Rutieră București solicită conducătorilor de autovehicule să evite deplasarea în zonă, să circule cu atenție, să utilizeze rutele ocolitoare și să respecte semnalele și recomandările polițiștilor rutieri.

Problemele din trafic pot fi sesizate la numărul de telefon 021.9544.

* * *

Accesul jurnaliștilor care doresc să asiste la Parada militară din Piața Constituției se va face astfel:

- Pentru carele de transmisie, accesul se va face luni, 30 noiembrie, între orele 15.00 – 21.00, sau marți, 1 Decembrie, între orele 6.00 – 7.00, prin Calea 13 Septembrie, B-dul. Libertății.

Jurnaliștii vor avea acces pietonal prin B-dul. Națiunile Unite, B-dul. Libertății, până la ora 9.30.

Jurnaliștii care doresc să asiste la repetiția generală vor fi așteptați duminică, 29 noiembrie, între orele 10.00-11.00, în Piața Constituției, prilej cu care vor putea fi ridicate și ecusoanele de acces pentru paradă. Accesul carelor de transmisie se va face prin Calea 13 Septembrie, Bd. Libertății, la ora 10.00.

Folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) în spațiul aerian unde se desfășoară manifestări dedicate Zilei naționale este interzisă, conform prevederilor articolului 12 din Hotărârea de Guvern nr. 912/2010.


Biroul de Presă