Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 255


Aniversarea Batalionului 495 Infanterie “Căpitan Ștefan Soverth”


Ceremonia dedicată sărbătoririi a 25 de ani de la înființarea Batalionului 495 Infanterie “Ștefan Soverth” din Clinceni a avut loc vineri, 4 decembrie, în prezența ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc.

În discursul său, ministrul Apărării le-a mulțumit militarilor din cadrul batalionului pentru dedicația cu care își fac datoria, pentru lungile perioade petrecute în unitate sau în misiuni, departe de cei dragi dar și pentru liniștea pe care, alături de ceilalți militari, o asigură românilor. “Vocea României este mai puternică la masa organizațiilor internaționale din care facem parte și datorită dumneavoastră, a celor care sunteți astăzi aici, precum și a celor peste 40 de mii de militari care au acționat, în ultimii 20 de ani, în Irak, Afganistan, Balcanii de Vest ori în alte teatre de operații,” a declarat Mihnea Motoc.

La sfârșitul ceremoniei, ministrul apărării naționale a urat succes militarilor care încadrează compania ce va fi dislocată în Afganistan, în prima parte a anului viitor, în compunerea Batalionului 2 Infanterie, în cadrul Operației Resolute Support.

* * *
Batalionul 495 Infanterie “Ștefan Șoverth” a fost înființat la 30 noiembrie 1990, iar în anul 1996 a primit, prin decret prezidențial, Drapelul de luptă și denumirea „Căpitan Ștefan Soverth”, după numele celui care a înființat prima școală de parașutiști militari.

Drapelul de luptă al unității a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război pentru militari și cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Ofițer, cu însemn de război pentru militari.

Batalionul a executat cu succes misiuni de luptă în Irak și Afganistan și a participat la numeroase exerciții militare naționale și internaționale, majoritatea militarilor fiind brevetați ca parașutiști militari și scafandri de luptă, cu specializări în instrucție alpină, supraviețuire, pregătire sanitară, cercetare și geniu.


Biroul de Presă