Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 97


Precizări M.Ap.N.


Referitor la dosarul nr. 919/2/2015, având ca obiect anularea Hotărârii nr.365 din 22.01.2015 pronunțată de Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Secția presă a M.Ap.N. face următoarele precizări:


Încă din anul 2014, a fost declanșată o analiză internă, prin consultarea consilierului ministrului apărării naționale pe probleme de gen și a structurilor responsabile, pentru a stabili cele mai bune modalități de acces pe arme și specialități, indiferent de gen, cu respectarea unor standarde unice riguroase, cu luarea în considerare a cerințelor operative ale unităților de luptă din Armata României.

Ministerul Apărării Naționale a luat act de Hotărârea nr.1090 din 01 aprilie 2016 pronunțată de Curtea de Apel București și așteaptă motivarea instanței. În funcție și de hotărârea definitivă a acesteia, M.Ap.N. va ajusta normele de recrutare și baremele de selecție în armată.

Eliminarea oricărei măsuri de nejustificată diferențiere în funcție de gen este un proces pe care Armata României e decisă să-l parcurgă.

* * *

Efectivul de personal feminin din M.Ap.N. este de 17 la sută, peste 5 la sută fiind personal militar.

Principalele arme și specialități cu o pondere mai mare de personal feminin sunt în domeniul medicinei militare, logisticii, comunicațiilor și informaticii, aviației, financiar-contabil, infanteriei, marinei și rachetelor și artileriei antiaeriene.

Referitor la participarea la misiuni în teatrele de operații și misiuni individuale în afara teritoriului național, în prezent aproximativ 40 de militari femei sunt în misiuni NATO, ONU și UE în Afganistan, Balcani, R.D. Congo, Coasta de Fildeș și Georgia.


Secția Presă