Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 98


Întâlnire cu reprezentanți ai sindicatelor și organizațiilor patronale din apărare


Costin Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și Mihnea Motoc, ministrul apărării naționale, s-au întâlnit, astăzi, cu reprezentanți ai sindicatelor și organizațiilor patronale din apărare, la sediul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

Cei doi miniștri i-au informat pe reprezentanții sindicatelor și asociațiilor patronale cu privire la propunerile de îmbunătățire a cadrului normativ și despre hotărârea Guvernului de a promova transparența față de principalele direcții ale politicii de achiziții pentru apărare și de programele majore din domeniu.

Referitor la finanțare, ministrul Mihnea Motoc le-a spus că acordul politic de alocare a două procente din PIB pentru apărare, pe o perioadă de 10 ani, de anul viitor, asigură predictibilitatea necesară pe termen lung operatorilor din industria de apărare.

Cei doi oficiali au mai adăugat că prezintă și promovează industria de apărare în relațiile bilaterale, în cadrul NATO și UE, în relațiile cu companiile consacrate pe plan internațional, unde subliniază importanța colaborării cu industria națională de apărare.

Mihnea Motoc a subliniat că anul acesta M.Ap.N. a organizat o conferință internațională în domeniul naval și urmează să organizeze încă două, una în domeniul apărării aeriene și una în domeniul apărării terestre, toate având în program o zi dedicată exclusiv industriei de apărare, iar în luna mai se va desfășura cea de-a 6-a ediție a Expoziției internaționale dedicate apărării, siguranței naționale și industriei aeronautice – BSDA.

Totodată, ministrul Motoc a spus că M.Ap.N. asigură facilitarea încheierii de contracte cu structuri din cadrul NATO și UE, exemplificând programul AGS care are un retur industrial de 70%.

“În toate programele pe care le-am inițiat am avut în vedere implicarea industriei naționale de apărare, în limitele permise de legislația europeană și națională, prin solicitarea efectuării mentenanței de nivel „D” în România, precum și prin invocarea fabricării și modernizării în România a unor echipamente, ca măsură de securitate a aprovizionării”, a mai explicat Mihnea Motoc.

De asemenea, ministrul Motoc a reiterat necesitatea armonizării cerințelor între beneficiari și industria de apărare, conform nivelului de ambiție asumat, deoarece cerințele categoriilor de forțe sunt impuse de nevoia de asigurare a unei protecții adecvate a trupelor și de a fi interoperabili cu armatele țărilor membre NATO.


Secția Presă