Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 102


Proiectul „Un erou, o floare”


Proiectul “Un erou, o floare”, inițiat de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și realizat cu sprijinul comandamentelor garnizoanelor, se va desfășura în perioada 16 – 22 aprilie și va cuprinde activități de îngrijire ale unor cimitire și monumente de onoare dedicate memoriei eroilor români care și-au jertfit viața pentru patrie.

Ediția din acest an (cea de-a patra) este dedicată împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

Implicarea nemijlocită a tinerilor în îngrijirea și conservarea mormintelor și operelor comemorative de război va dezvolta în conștiința acestora responsabilitatea pe care adulții de mâine o vor avea față de valorile istoriei naționale prin exemplul de demnitate și curaj de care au dat dovadă militarii români căzuți în războaie pentru apărarea ființei naționale.


Activități desfășurate în București:

- Luni, 18 aprilie, se va desfășura activitatea de îngrijire a Monumentului Turtucaia din Cimitirul Bellu. Treizeci de elevi ai Școlii gimnaziale „George Călinescu” se vor întâlni cu reprezentanți ai Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE) care le vor spune povestea acestui obiectiv comemorativ, semnificativ pentru cultura memorială specifică Primului Război Mondial.
- Marți, 19 aprilie, la Cimitirul eroilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial din Cimitirul Ghencea Militar (B-dul Ghencea nr. 20, sector 6), elevi ai Școlii gimnaziale nr. 143 vor contribui la lucrările efectuate la Osuarul eroilor români și la zona adiacentă.La Mormântul Ostașului Necunoscut și Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I, elevi ai Școlii gimnaziale nr. 134 vor curăța vegetația parazitară.
- Miercuri, 20 aprilie, la Monumentul Eroilor de la 1916-1918 – Plumbuita, elevi ai Colegiului Național „Victor Babeș” vor desfășura activități de curățare a monumentului și a zonei sale de protecție, vor planta flori și vor reface inscripțiile. Monumentul a fost ridicat în anul 1939 din inițiativa preotului paroh Ion Sachelărescu, de la mănăstirea Plumbuita, în amintirea eroilor comunei Colentina căzuți în Primul Război Mondial (Opera comemorativă de război este situată în Parcul Plumbuita, Șos. Colentina, sector 2).
- Joi, 21 aprilie, la Monumentul Eroilor căzuți în cele două războaie mondiale (B-dul Theodor Pallady, sector 3), elevi ai Liceului Teoretic „Decebal“, împreună cu reprezentanți ai ONCE, vor desfășura lucrări de curățare a operei comemorative, iar la Monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial (B-dul Uverturii, la intersecția cu Str. Dealul Țugulea, sector 6), elevi ai Liceului Teoretic „Ștefan Odobleja” vor aduce un omagiu eroilor români prin executarea unor lucrări de îngrijire.
- Vineri, 22 aprilie, tineri de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” vor efectua lucrări de îngrijire a Monumentului Eroilor Francezi din Parcul Cișmigiu, iar elevi ai Școlii gimnaziale ”Iancului” vor curăța de vegetația parazitară Mormântul Ostașului Necunoscut și Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I.


Activități desfășurate în țară:

- Sâmbătă, 16 aprilie, se va derula proiectul „Un erou, o floare” la Monumentul eroilor din comuna Cocu (județul Argeș). La activitate vor participa elevi ai școlii generale din localitate, însoțiți de cadre didactice, precum și membri ai Asociației ”Neamunit”.
- Luni, 18 aprilie, la Cimitirul de Onoare Internațional din Primul și al Doilea Război Mondial din municipiul Caracal (județul Olt), elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” se vor întâlni cu reprezentanții Oficiului Național pentru Cultul Eroilor care le vor prezenta istoria acestei necropole de război.
- Marți, 19 aprilie, reprezentanți ai ONCE se vor afla în localitatea Dragoslavele (județul Argeș) unde, împreună cu elevii Școlii gimnaziale „Iosif Catrinescu”, vor desfășura lucrări de îngrijire la Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial.
- Miercuri, 20 aprilie, la Cimitirul eroilor din Primul și al Doilea Război Mondial din comuna Boița (județul Sibiu), elevi ai Școlii generale nr. 2 vor contribui la acțiunile de îngrijire a mormintelor celor 1.486 de eroi înhumați în acest loc.
- Vineri, 22 aprilie, la Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial din Predeal, elevi ai Colegiului național militar „Dimitrie Cantemir” se vor întâlni cu reprezentanți ai ONCE care le vor prezenta tinerilor importanța cunoașterii domeniului cultul eroilor ca element de identitate națională, în special în contextul Centenarului Primului Război Mondial.

Acțiuni similare vor avea loc, în cadrul proiectului „Un erou, o floare”, la cimitirele și monumentele de război din toate garnizoanele.

La finalul activităților, elevii vor depune flori la mormintele și monumentele eroilor iar, pentru efortul depus, vor primi diplome de participare.

Jurnaliștii sunt invitați la activități care, în București, vor avea loc de la ora 10.00, iar în țară, de la ora 11.00.


Secția Presă