Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 103


Ministrul Mihnea Motoc, la Centrul de Excelență NATO din Oradea


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a efectuat joi, 14 aprilie, o vizită la Centrul NATO de Excelență HUMINT, de la Oradea, însoțit de generalul de brigadă Marian Sima, locțiitorul șefului Direcției informații militare.

După turul facilităților centrului, Mihnea Motoc a discutat cu reprezentanții acestuia despre provocările actuale și de viitor pe tema informațiilor militare.

Ministrul Motoc a apreciat faptul că în domeniul informațiilor pentru apărare, MApN este contributor major atât în cadrul NATO, cât și al UE, o relevanță aparte având evaluările privitoare la situația de securitate din Ucraina.

“Cu cât incertitudinile mediului internațional cresc, iar capacitatea noastră de predicție pare să scadă în proiecție temporală, cu atât trebuie sa fim mai ușor adaptabili oricărei situații. Cred cu tărie că folosirea inteligentă a informației poate aduce avantaje strategice mai mari în apărare decât o divizie de tancuri. De aceea, se impune să continuăm să reflectăm serios și curajos la prioritățile și programele noastre pentru viitor”, a declarat Mihnea Motoc.

Centrul de Excelență HUMINT, inaugurat în anul 2010, are o dotare de excepție, săli de clase moderne, săli de conferințe, facilități de cazare, poligoane și spații de instruire adaptate diferitelor activități.

Misiunea NATO în domeniul HUMINT este de a furniza un punct unic de referință în domeniul creșterii capacității de intervenție în teren a specialiștilor Alianței în domeniul informațiilor, atât prin instruire, cât și prin dezvoltarea de politici și proceduri standardizate pentru sprijinirea Alianței și prefigurarea evoluției capabilităților de obținere a informațiilor din surse umane.

Prin programul său de lucru și activitățile derulate, centrul este principalul agent de transformare a Alianței în domeniul de expertiză specific prin dezvoltarea, promovarea și implementarea de politici, concepte și strategii noi, în scopul îmbunătățirii capabilităților operaționale.


Secția Presă