Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 173


Proiectul de lege pentru pentru ratificarea Acordului suplimentar la Protocolul de la Paris a fost adoptat de Camera Deputaților


Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului suplimentar la Protocolul de la Paris între Guvernul României și Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare, semnat la Bruxelles, la 2 decembrie 2015, a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților.

Evoluțiile din 1952 până în prezent, noile transformări în cadrul Alianței, reconfigurarea mediului de securitate, au făcut necesară adaptarea prevederilor Protocolului pentru a corespunde nevoilor concrete întâmpinate în diverse state gazdă în cazul înființării pe teritoriul lor a unor comandamente ale Alianței Nord-Atlantice.

Având în vedere că în România este deja prezent personal militar al NATO pentru a încadra pozițiile asumate de către aliați în Comandamentul Unității de Integrare a Forțelor NATO (NFIU) și Comandamentul Multinațional de Divizie (MND-SE HQ), sunt generate situații concrete pentru a căror reglementare era necesară intrarea în vigoare cât mai rapidă a Acordului suplimentar la Protocolul de la Paris.

Din punctul de vedere al oportunității, încheierea documentului reflectă angajamentele asumate de România în cadru aliat în ceea ce privește consolidarea apărării colective pe flancul estic ca modalitate principală de garantare a securității țării noastre.

Proiectul de lege face parte din proiectul legislativ L1 (Alinierea structurii armatei și a managementului resurselor umane la cele mai bune practici ale NATO și la consecințele generate de noul mediu de securitate), inclus, ca prioritate a mandatului ministerial, în Planul sectorial al M.Ap.N. pentru implementarea Programului de guvernare pe anul 2016.


Secția Presă