Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 177


Participarea ministrului apărării naționale la Reuniunea Grupării de tip Națiune Cadru (FNC), coordonată de Germania


Marți, 14 iunie, ministrul Mihnea Motoc a participat, alături de alți 15 omologi din state europene membre ale NATO*, la reuniunea Grupării de tip Națiune Cadru (Framework Nation Concept - FNC), coordonată de Germania.

Activitatea a fost prezidată de ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen și a avut ca obiective adoptarea de decizii pentru constituirea de mari unități în sprijinul implementării Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO, pe baza contribuțiilor statelor participante la FNC, precum și în ceea ce privește rezultatele concrete ale inițiativei în perspectiva Summit-ului de la Varșovia.

Ministrul Motoc a reconfirmat angajamentul de substanță al României în cadrul inițiativei și a prezentat contribuția inițială a țării noastre pentru constituirea de mari unități multinaționale sub egida FNC, cu o structură luptătoare de nivel brigadă și alte unități de sprijin de luptă.

Ministrul german al apărării a exprimat aprecierea deosebită față de contribuția consistentă a României, reafirmând importanța acesteia pentru constituirea și operaționalizarea unui pachet de forțe la dispoziția Alianței, prin implicarea aliaților europeni, pentru îndeplinirea misiunilor esențiale ale NATO, cu accent pe apărarea colectivă.

* Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația Danemarca, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Slovacia și Ungaria


Secția Presă