Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 180


Reuniunea Comisiei NATO – Ucraina și întrevederea ministrului român al apărării naționale cu omologul ucrainean, generalul-colonel Stepan Poltorak


Cea de a doua zi a Reuniunii miniștrilor apărării din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice, de la Bruxelles, a debutat cu o întâlnire în formatul Comisiei NATO-Ucraina, în cadrul căreia au fost analizate progresele realizate de Kiev în implementarea reformelor din domeniul securității și apărării și a fost agreat Pachetul Cuprinzător de Asistență pentru Ucraina. Documentul va fi promovat spre andosare șefilor de stat și de guvern, la Varșovia.

Ministrul român al apărării naționale a reiterat susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a confirmat sprijinul pentru eforturile țării vecine de consolidare a capacității de apărare și pentru intensificarea parteneriatului cu Alianța.

De asemenea, ministrul Mihnea Motoc a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, generalul-colonel Stepan Poltorak, în cadrul căreia au fost discutate modalitățile de aprofundare a dialogului strategic bilateral pe teme de interes reciproc, în perspectiva Summit-ului NATO de la Varșovia. Cei doi oficiali au evaluat situația de securitate din regiunea Mării Negre și au evidențiat posibilitățile de colaborare între statele riverane aliate și partenere NATO din zonă.

Partea ucraineană a mulțumit pentru sprijinul concret acordat de România în cadrul Programului de asistență oferit de Alianță, cu menționarea rolului de coordonare a Fondului dedicat apărării cibernetice (Cyber Defence Trust Fund).

Cei doi miniștri au apreciat progresul înregistrat în relațiile de cooperare din domeniul apărării și au discutat modalități concrete de diversificare și amplificare a acestora în perioada următoare, în context bilateral și al NATO. Ministrul român a fost invitat să efectueze o vizită oficială în Ucraina în perioada următoare.


Secția Presă