Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 181


Întâlnirile ministrului român al apărării naționale cu omologii polonez, Antoni Macierwicz și britanic, Michael Fallon


În marja Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, în data de 15 iunie, ministrul apărării naționale a avut întrevederi bilaterale cu omologii polonez, Antoni Macierwicz și britanic, Michael Fallon.

În cadrul întâlnirii cu ministrul polonez, discuțiile s-au axat pe temele centrale ale Summit-ului de la Varșovia, respectiv adoptarea unei posturi credibile de descurajare și apărare, asigurarea unei prezențe înaintate a forțelor aliate pe Flancul Estic al NATO și modalitățile concrete de cooperare bilaterală pentru implementarea acestora.

Ministrul român a reliefat necesitatea unei abordări consistente, coerente și echilibrate pe întregul Flanc Estic pentru asigurarea unei descurajări credibile și demonstrarea coeziunii, unității și solidarității la nivel aliat. Cei doi demnitari au convenit asupra continuării colaborării consolidate în cadrul parteneriatului strategic intensificat dintre cele două țări, în domeniile de interes comun, precum instruirea în comun a forțelor și apărarea antirachetă. În acest sens, cei doi miniștri au stabilit să continue dialogul bilateral, în cadrul unei întâlniri la București, după Summit-ul NATO de la Varșovia.

Întâlnirea cu omologul britanic a reprezentat o continuare a dialogului inițiat pe timpul vizitei ministrului român al apărării la Londra, desfășurată la jumătatea lunii mai.

Pe timpul discuțiilor, ministrul Motoc a prezentat sintetic coordonatele celor trei inițiative propuse de România pentru asigurarea unei prezențe aliate înaintate adaptate pentru zona de sud a Flancului Estic și a solicitat sprijinul Marii Britanii pentru includerea acestora în pachetul de decizii de la Varșovia, precum și pentru implementarea lor ulterioară.

Secretarul britanic de stat al apărării a reconfirmat sprijinul de substanță al Londrei pentru abordarea echilibrată și unitară a Flancului Estic, cu susținerea importanței avansării inițiativelor concrete subsumate prezenței aliate adaptate pentru România și regiunea Mării Negre.


Secția Presă