Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 203


Reuniunea miniștrilor apărării cu partenerii din cadrul Platformei de Interoperabilitate


Sămbătă, 9 iulie, ministrul Mihnea Motoc a participat la Reuniunea miniștrilor aliați ai apărării cu partenerii Platformei de Interoperabilitate, în cadrul Summit-ului NATO de la Varșovia.

Agenda reuniunii a inclus aspecte referitoare la cooperarea NATO cu cei 25 de parteneri din acest format, în vederea identificării modalităților optime de eficientizare a participării lor la procesul de gestionare a crizelor. În cadrul discuțiilor, aliații și partenerii au reflectat, de asemenea, asupra cooperării în vederea contracarării amenințărilor actuale și viitoare din mediul de securitate.

Interoperabilitatea, ca domeniu distinct, a obținut o recunoaștere oficială semnificativă la ultimul Summit NATO din 2014, din Țara Galilor, când Alianța a lansat Inițiativa din acest domeniu, cu formatul de discuție aferent, respectiv Platforma de Interoperabilitate.

În intervenția sa, ministrul român al apărării a susținut procesul de atingere a interoperabilității partenerilor ca o prioritate pentru viitoarea cooperare cu Alianța, punctând în acest sens importanța cooperării cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina. A subliniat că menținerea și consolidarea acestei colaborări pe dimensiunea de gestionare a crizelor și contracarare a amenințărilor la adresa securității și stabilității noastre reprezintă elemente esențiale pentru îmbunătățirea capacității NATO, în ansamblu.

În același timp, ministrul Motoc a evocat necesitatea consolidării rolului NATO de proiectare a stabilității în vecinătatea estică și sudică a Alianței, prin mecanisme specifice de sprijinire a partenerilor NATO din aceste regiuni, pentru dezvoltarea capabilităților de gestionare a crizelor și a rezilienței naționale, în general.


Secția Presă