Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 208


20 IULIE – ZIUA AVIAȚIEI ROMÂNE ȘI A FORȚELOR AERIENE


Cu ocazia sărbătoririi Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, Statul Major al Forțelor Aeriene organizează, în toate unitățile militare din subordine, o serie de manifestări care se vor desfășura după următorul program:

Sâmbătă, 16 iulie, începând cu ora 9.00 - Ziua Porților Deschise la Baza 90 Transport Aerian „Gheorghe Bănciulescu”, de la Otopeni. În programul evenimentului sunt incluse expoziții statice cu tehnică militară și zboruri demonstrative cu aeronave MiG-21 LanceR, IAR-330 Puma, IAR-99 și C-27J Spartan.

În perioada 18.07-30.09, între orele 9.00-16.00 –Muzeul Național al Aviației Române organizează expoziția Pipera - leagănul aviației de vânătoare, un secol de existență, în sala „Aurel Vlaicu”. Expoziția promovează tradiția acestui sit încărcat de istorie în evoluția aeronauticii române și cuprinde fotografii și reproduceri de documente care atestă istoricul aerodromului Pipera, documente originale și obiecte specifice activității personalului aeronautic, evoluția ținutelor de zbor, aparate de bord și machete aparate de zbor.

Miercuri, 20 iulie, între orele 10.00-11.00 - Ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane de flori, în memoria eroilor aviatori, la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor, București. Pe timpul ceremoniei vor evolua aeronave militare de tip IAR-330 Puma, IAK-52, C-27J Spartan, IAR-99 Șoim și MiG-21 LanceR, aeronave aparținând Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, precum și Iacării Acrobați; orele 10.00-17.00 - Ziua Porților Deschise la Muzeul Național al Aviației Române, București, unde pot fi admirate materiale semnificative ale istoriei aeronauticii românești: avioane militare, stații de radiolocație, tehnică de artilerie antiaeriană și rachete sol-aer, machete, uniforme, decorații și documente de arhivă.

Sâmbătă, 23 iulie, de la ora 09.00 - Ziua Porților Deschise la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii. În programul evenimentului sunt incluse expoziții statice cu tehnică militară, lansări de parașutiști și zboruri demonstrative cu aeronave MiG-21 LanceR, IAR-330 Puma, IAR-99, IAR-316B și C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române, dar și Aeroclubul României, Iacării Acrobați, Skydive Transilvania, Aeroclubul Luncani; de la ora 09.00 - Ziua Porților Deschise pe Aerodromul Giarmata unde vor evolua elicoptere IAR-330 Puma, avioane de luptă MiG-21 LanceR și aeronave de transport C-27J Spartan.

* * *

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește în fiecare an la 20 iulie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului.


Secția Presă