Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 254


Manifestri dedicate Centenarului Primului Rzboi Mondial, la Lerești și Mateiaș


Vineri, 23 septembrie, de la ora 9.45, n Cimitirul de Onoare Internațional al Eroilor, situat n localitatea Lerești, județul Argeș, se va desfșura o ceremonie militar n cadrul creia va fi pstrat un moment de reculegere și vor fi depuse coroane de flori n memoria eroilor czui n Primul Rzboi Mondial.

De asemenea, elevi ai Colegiului Național Militar ”Dimitrie Cantemir” vor recita poezii, iar la finalul activitii, mpreun cu elevi ai colii Militare de Maitri Militari i Subofieri a Forelor Terestre „Basarab I“ i elevi din localitatea Lereti, vor aprinde candele la mormintele eroilor czuți pentru rentregirea neamului.

ncepnd cu ora 13.00, la Mausoleul Eroilor romni de la Mateia, ridicat n comuna Valea Mare-Prav, județul Argeș, va avea loc o manifestare comemorativ care va cuprinde, printre altele, depunerea unei coroane de flori, pstrarea unui moment de reculegere și aprinderea unor candele n memoria militarilor care și-au dat viața pentru țar n Primul Rzboi Mondial.

Asociaii de profil vor susține, n ncheiere, un moment de reconstituire istorico-militar.

Ministerul Aprrii Naionale i invit pe ceteni s asiste la toate aceste activiti de comemorare a eroilor Primului Rzboi Mondial, organizate la inițiativa Primriei municipiului Cmpulung și a Primriei comunei Lerești.

* * *
Romnia ntregit s-a cldit, n principal, prin sacrificiul ostailor czui pe cmpurile de btlie din ar sau pierii n prizonierat, eroi care au pus binele naiunii mai presus de propria lor via.

Peste 330.000 de militari romni i-au pierdut viaa n urma acestei conflagraii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rmas invalizi. Acestora li se adaug victimele din rndul populaiei, rpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaie.

n Cimitirul de Onoare Internațional din localitatea Lerești sunt nhumai 316 militari romni, 94 germani și 73 de militari austrieci. De asemenea, exist i 246 de morminte cu militari a cror identitate nu este cunoscut.

n criptele Mausoleului Eroilor romni de la Mateia sunt depuse osemintele a peste 2300 de militari romni. Edificiul a fost construit ntre anii 1928 și 1940, prin grija Societii „Cultul Eroilor“.


Secia Pres