Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 254


Manifestări dedicate Centenarului Primului Război Mondial, la Lerești și Mateiaș


Vineri, 23 septembrie, de la ora 9.45, în Cimitirul de Onoare Internațional al Eroilor, situat în localitatea Lerești, județul Argeș, se va desfășura o ceremonie militară în cadrul căreia va fi păstrat un moment de reculegere și vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

De asemenea, elevi ai Colegiului Național Militar ”Dimitrie Cantemir” vor recita poezii, iar la finalul activității, împreună cu elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I“ și elevi din localitatea Lerești, vor aprinde candele la mormintele eroilor căzuți pentru reîntregirea neamului.

Începând cu ora 13.00, la Mausoleul Eroilor români de la Mateiaș, ridicat în comuna Valea Mare-Pravăț, județul Argeș, va avea loc o manifestare comemorativă care va cuprinde, printre altele, depunerea unei coroane de flori, păstrarea unui moment de reculegere și aprinderea unor candele în memoria militarilor care și-au dat viața pentru țară în Primul Război Mondial.

Asociații de profil vor susține, în încheiere, un moment de reconstituire istorico-militară.

Ministerul Apărării Naționale îi invită pe cetățeni să asiste la toate aceste activități de comemorare a eroilor Primului Război Mondial, organizate la inițiativa Primăriei municipiului Câmpulung și a Primăriei comunei Lerești.

* * *
România Întregită s-a clădit, în principal, prin sacrificiul ostașilor căzuți pe câmpurile de bătălie din țară sau pieriți în prizonierat, eroi care au pus binele națiunii mai presus de propria lor viață.

Peste 330.000 de militari români și-au pierdut viața în urma acestei conflagrații mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populației, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupație.

În Cimitirul de Onoare Internațional din localitatea Lerești sunt înhumați 316 militari români, 94 germani și 73 de militari austrieci. De asemenea, există și 246 de morminte cu militari a căror identitate nu este cunoscută.

În criptele Mausoleului Eroilor români de la Mateiaș sunt depuse osemintele a peste 2300 de militari români. Edificiul a fost construit între anii 1928 și 1940, prin grija Societății „Cultul Eroilor“.


Secția Presă