Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 267


A XVIII-a Sesiune Plenară a Conferinței Interparlamentare Europene privind Spațiul


Secretarul de stat pentru armamente, Gabriel-Beniamin Leș, a reprezentat Ministerul Apărării Naționale la cea de a XVIII-a Sesiune Plenară a Conferinței Interparlamentare Europene privind Spațiul (EISC) ce se desfășoară, în zilele de 3 și 4 octombrie, la Palatul Parlamentului.

Evenimentul este organizat de Camera Deputaților, care deține președinția rotativă a EISC prin președintele Subcomisiei pentru spațiu, Valerian Vreme, și are prevăzute, în prima zi, patru sesiuni tematice. Primele două vor fi dedicate dezbaterilor privind o viitoare strategie europeană pentru spațiu și perspectivei europene asupra spațiului și securității, iar celelalte două sesiuni se vor concentra asupra colaborării dintre parlamentari și reprezentanții agențiilor europene și naționale și ai industriilor spațiale. Cea de a doua zi este rezervată discuțiilor parlamentarilor despre viitoarele activități ale organizației, inclusiv revizuirea activităților la nivelul structurilor naționale dedicate activității spațiale și discutarea temei și programului viitoarei președinții estoniene a EISC.

”Abordarea permanentă a unui subiect atât de complex și de nemărginit, inclusiv de ordin filosofic, cum este spațiul în sine, prin mijloace ce au evoluat de la rudimentar la avansat, demonstrează o preocupare firească pe care, în mod științific, o îndreptăm și o vom canaliza și în viitor, spre cunoaștere și înțelegere, spre utilitate și aplicabilitate. În egală măsură, preocupările noastre comune au în vedere inclusiv conceptele legate de securitatea spațiului, precum și aspectele multiple ce derivă din aceasta” a declarat secretarul de stat pentru armamente, Gabriel-Beniamin Leș, în deschiderea sesiunii plenare.

La eveniment participă, în calitate de invitați speciali ai președinției române, parlamentari din Republica Moldova și Ucraina, reprezentanți ai parlamentelor naționale membre ale EISC din Belgia, Estonia, Franța, Germania, Italia, Norvegia și Polonia și înalți reprezentanți ai Agenției Spațiale Europene, Organizației Europene pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici, Institutului European de Politici Spațiale și Centrului de Excelență NATO pentru Apărarea Cibernetică și Cooperare.


Secția Presă