Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 279


Convorbiri oficiale între miniștrii român și portughez ai apărării


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, și omologul său portughez, José Alberto de Azeredo Lopes, au avut o rundă de convorbiri oficiale, vineri, 7 octombrie, la Cercul Militar Național.

Întâlnirea celor doi miniștri a avut loc în contextul participării delegației portugheze la ceremonia organizată în Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, cu ocazia intrării în serviciu a primelor șase avioane F-16 Fighting Falcon.

În continuarea discuțiilor purtate în urmă cu o săptămână, în Portugalia, cei doi miniștri au analizat domeniile în care poate fi aprofundată cooperarea militară bilaterală în vederea capitalizării potențialului special creat prin derularea cu succes a programului F-16. Pe acestă bază, au fost discutate noi direcții potențiale de cooperare, cum ar fi cercetarea pe tema echipamentelor și tehnologiilor militare și apărarea cibernetică.

Ministrul Motoc a întărit nevoia ca rezultatele excelente realizate în cadrul programului F-16 să inspire dezvoltări mai ample ale relațiilor bilaterale, în special în domeniul economic. În același timp, ca state de frontieră în NATO și UE, a apreciat că momentele Monte Real și Fetești trebuie să conducă la o conlucrare mai susținută atât în implementarea deciziilor NATO de la Varșovia, cât și a Strategiei Globale a UE. În context, s-a convenit asupra importanței și potențialei valori adăugate create de coordonarea pozițiilor celor două state pe principalele dosare de pe agenda Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene, care ar putea conduce inclusiv la prezentarea unor documente de reflecție agreate în plan bilateral.

A fost reluată și discutată solicitarea de implicare a părții portugheze în implementarea inițiativelor României pentru realizarea prezenței înaintate aliate pe teritoriul național, pe cele cele trei domenii specifice - terestru, aerian și maritim.Ministrul Azeredo Lopes a exprimat deschiderea autorităților portugheze pe această temă, declarând intenția Lisabonei de a rămâne angajată în plan aliat și de a contribui concret la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO.


Secția Presă