Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 306


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul britanic


În marja reuniunii miniștrilor aliați ai apărării, ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a avut miercuri, 26 octombrie, la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, o întâlnire cu secretarul britanic pentru apărare, Michael Fallon.

Întrevederea s-a înscris în seria bogată de contacte bilaterale dedicate consolidării relațiilor în domeniul apărării, în cadrul Parteneriatului Strategic dintre Marea Britanie și România.

În cursul întâlnirii, au fost reiterate abordările comune privind demersurile aliate de adaptare la noile provocări de securitate, prin implementarea eficientă a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia. Cei doi oficiali au reafirmat angajamentul pentru realizarea prezenței înaintate a NATO pe flancul estic al Alianței, ca element central al consolidării posturii aliate de descurajare și apărare.

În context, ministrul Mihnea Motoc a subliniat importanța sprijinului Marii Britanii, la nivel aliat, pentru implementarea inițiativelor avansate de România și validate la Varșovia, în vederea realizării prezenței înaintate adaptate pe teritoriul național și în regiunea Mării Negre.

Secretarul britanic pentru apărare a evidențiat intensificarea activităților de pregătire în comun prin dislocarea de forțe și capacități militare britanice, terestre, aeriene și maritime, pe teritoriul României și la Marea Neagră, în cursul anului viitor. Ca parte a efortului de întărire a posturii de descurajare aliate pe segmentul sudic al flancului estic, a prezentat decizia autorităților britanice de dislocare, în România, a aeronavelor de luptă Typhoon din cadrul Forțelor Aeriene Regale, în cursul anului 2017, în vederea executării misiunilor de poliție aeriană și participării la activități de pregătire în comun cu Forțele Aeriene Române.

Complementar, pe dimensiunea terestră a prezenței adaptate, au fost discutate posibilitățile de participare cu elemente ale Forței Întrunite cu capacitate de reacție ridicată a NATO/VJTF, coordonată de Marea Britanie în anul 2017, la exerciții comune cu Brigada Multinațională de la Craiova, pe teritoriul României.


Secția Presă