Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 326


Proiectul “Invictus Games Toronto 2017”


Cu prilejul Zilei Veteranilor, în cadrul ceremoniei militare și religioase organizată la Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de Operații și pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, a fost prezentat lotul format din militari răniți în misiuni interne sau internaționale, rezultat după parcurgerea primei etape de evaluare și selecție în vederea participării echipei României la evenimentul sportiv paralimpic "Invictus Games Toronto 2017".

Din cei 37 de militari care au acceptat provocarea, după prima etapă de evaluare au fost selecționați 27 de sportivi, în opt discipline - atletism, ciclism, înot, haltere, tir cu arcul, canotaj, volei și baschet. Aceștia urmează să efectueze, probabil la sfârșitul lunii decembrie, vizita medicală la Institutul Național de Medicină Sportivă, ceea ce va reprezenta, de altfel, ultima etapă a procesului de selecție.

După definitivarea lotului, se va realiza o proiecție a sumelor necesare finalizării proiectului, care va include și costul echipamentului personalizat, în funcție de dizabilitățile sportivilor și de disciplina aleasă.

Fondurile vor fi asigurate, în principal, din bugetul M.Ap.N., iar pentru cheltuielile care nu sunt eligibile din fonduri publice se vor utiliza, în mod complementar, fonduri private provenite de la asociații, fundații și alte persoane fizice sau juridice care vor dori sa facă donații sau sponsorizări.

Cei cinci militari care au parcurs acest circuit anul trecut și care sunt deja legitimați la secția paralimpică a Clubului Sportiv al Armatei ”Steaua”, își vor relua antrenamentele în această lună.

***

“Invictus Games” este un eveniment sportiv internațional dedicat în exclusivitate militarilor invalizi/răniți ca urmare a participării la misiuni în teatrele de operații sau la acțiuni militare interne. Acesta cuprinde mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilități, respectiv: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la aparat special, haltere, ciclism, volei din poziția șezând, înot, baschet și rugby din scaunul cu rotile, golf și hochei.

Jocurile Paralimpice Invictus sunt organizate după criterii foarte strict stabilite. Sportivii acceptați în concurs trebuie să parcurgă proceduri de certificare riguroase, după standardele paralimpice, atât în ceea ce privește starea de sănătate și compatibilitatea dizabilității cu proba sportivă dorită, cât și îndeplinirea baremelor sportive de calificare în probă. Acest proces complex de certificare se face prin secția paralimpică a CSA Steaua București, cu sprijinul Comitetului Paralimpic Român.

România a primit oficial, în luna septembrie a acestui an, invitația guvernului de la Ottawa de a participa cu o echipă de sportivi paralimpici, militari răniți, veterani ai teatrelor de operații, la ediția 2017 a Jocurilor Invictus.


Secția Presă