Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 21


Delegație a MARCOM la sediul M.Ap.N.


În contextul vizitei delegației MARCOM în România, ministrul apărării naționale, Gabriel Beniamin Leș, a avut joi, 2 februarie, o întâlnire bilaterală cu viceamiralul Clive C.C. Johnstone, comandantul Comandamentului maritim aliat de la Northwood.

Agenda discuțiilor a fost centrată pe evoluțiile recente din mediul regional și internațional de securitate, demersurile de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare, precum și a prezenței avansate pe flancul estic, cu accent pe domeniul maritim.

Cei doi oficiali au reiterat importanța Mării Negre pentru Alianță, ca zonă de interes special pentru securitatea europeană și euro-atlantică, și au subliniat importanța prezenței navelor și capacităților aliate în regiune, în vederea desfășurării unui program consistent de exerciții comune cu forțele navale ale aliaților riverani. În context, au fost discutate semnificația strategică și obiectivele exercițiului „Sea Shild 17”, ce se desfășoară în perioada 1 – 10 februarie, cu implicarea a 2800 de militari, 16 nave de suprafață, a unui submarin și a 10 aeronave.

Ministrul Leș s-a referit la stadiul implementării deciziilor Summit-ului de la Varșovia, cu accent pe prezența credibilă și persistentă a NATO pe teritoriul național și la Marea Neagră, element esențial al consolidării posturii aliate de descurajare și apărare. De asemenea, ministrul a prezentat stadiul inițiativelor promovate de România în acest domeniu și a solicitat sprijinul concret al MARCOM pentru avansarea elementelor specifice de realizare a prezenței avansate în domeniul maritim.

Comandantul MARCOM a mulțumit pentru contribuția de substanță a țării noastre la eforturile Alianței pe dimensiunea maritimă, subliniind importanța expertizei regionale la Marea Neagră pentru menținerea și dezvoltarea posturii NATO de descurajare și apărare, în conformitate cu deciziile de la Varșovia.

Ministrul român al apărării a reconfirmat angajamentul pentru îndeplinirea obligațiilor ce revin României pe toate temele importante de pe agenda NATO, fundamentat pe decizia națională de asigurare a resurselor bugetare necesare pentru modernizarea și consolidarea capabilităților de apărare.

Tot astăzi, viceamiralul Johnstone s-a întâlnit cu generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, iar discuțiile au vizat identificarea modalităților de consolidare a securității maritime aliate, participarea Forțelor Navale Române la exerciții militare multinaționale, sub comandă NATO, și modalitatea de diversificare a cooperării în cadrul Aliat, prin participarea navelor statelor membre ale NATO și partenere la exerciții organizate de România în Marea Neagră.


Secția Presă