Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 41


Prima zi a reuniunii minitrilor aprrii din statele membre ale NATO


Ministrul aprrii naionale, Gabriel Leș, a participat miercuri, 15 februarie, la reuniunile primei zile a ministerialei NATO a aprrii, cu o agend concentrat pe prioritile Alianei, consolidarea posturii aliate de descurajare i aprare i a parteneriatului transatlantic.

Aliaii au evideniat importana relaiei transatlantice i necesitatea continurii adaptrii NATO la noul mediu de securitate. S-a pus accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare i aprare, precum i pe dezvoltarea contribuiei Alianței Nord-Atlantice la eforturile internaionale de proiectare a stabilitii. Discuiile s-au axat, de asemenea, pe asumarea echitabil a responsabilitilor i pe contribuiile concrete ale aliailor la securitatea i aprarea comun. Cu acest prilej, minitrii aprrii au reiterat angajamentul pentru creterea bugetelor alocate aprrii, asumat de statele NATO la Summit-ul din ara Galilor.

Dezbaterile au abordat i eforturile de contracarare a ameninrilor complexe provenite din sudul Alianei, context n care miniștrii au fost de acord c organizația trebuie s i asume un rol sporit nanihilarea terorismului.

Ministrul romn al aprrii a susinut necesitatea continurii eforturilor de consolidare a posturii aliate de descurajare i aprare i a reiterat importana implementrii tuturor deciziilor adoptate la Summit-ul de la Varovia, n spiritul unei abordrii integrate a ameninrilor, n vederea asigurrii unitii i credibilitii Alianei. n context, a subliniat necesitatea asigurrii coerenei msurilor de ntrire a posturii de aprare i descurajare pentru flancul estic al NATO.

Oficialul romn a subliniat c bugetul aprrii pentru anul 2017 prevede alocarea a doi la sut din Produsul Intern Brut, ceea ce asigur o baz solid pentru o modernizare semnificativ a capabilitilor de aprare i demonstreaz respectarea angajamentelor rii noastre n cadrul NATO. De asemenea, a exprimat susinerea Romniei pentru demersurile de cretere a contribuiei Alianței la eforturile comunitii internaionale de proiectare a stabilitii.

n marja reuniunii, ministrul romn al aprrii, Gabriel Leș, a semnat, mpreun cu omologul german, Ursula von der Leyen, o Scrisoare de intenie prin care a fost formalizat afilierea unitilor cu care Romnia contribuie la Corpul de Armat ce urmeaz s fie generat n cadrul Gruprii de tip Naiune Cadru, coordonat de Germania.


Secia Pres