Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 41


Prima zi a reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO


Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a participat miercuri, 15 februarie, la reuniunile primei zile a ministerialei NATO a apărării, cu o agendă concentrată pe prioritățile Alianței, consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare și a parteneriatului transatlantic.

Aliații au evidențiat importanța relației transatlantice și necesitatea continuării adaptării NATO la noul mediu de securitate. S-a pus accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare, precum și pe dezvoltarea contribuției Alianței Nord-Atlantice la eforturile internaționale de proiectare a stabilității. Discuțiile s-au axat, de asemenea, pe asumarea echitabilă a responsabilităților și pe contribuțiile concrete ale aliaților la securitatea și apărarea comună. Cu acest prilej, miniștrii apărării au reiterat angajamentul pentru creșterea bugetelor alocate apărării, asumat de statele NATO la Summit-ul din Țara Galilor.

Dezbaterile au abordat și eforturile de contracarare a amenințărilor complexe provenite din sudul Alianței, context în care miniștrii au fost de acord că organizația trebuie să își asume un rol sporit înanihilarea terorismului.

Ministrul român al apărării a susținut necesitatea continuării eforturilor de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare și a reiterat importanța implementării tuturor deciziilor adoptate la Summit-ul de la Varșovia, în spiritul unei abordării integrate a amenințărilor, în vederea asigurării unității și credibilității Alianței. În context, a subliniat necesitatea asigurării coerenței măsurilor de întărire a posturii de apărare și descurajare pentru flancul estic al NATO.

Oficialul român a subliniat că bugetul apărării pentru anul 2017 prevede alocarea a doi la sută din Produsul Intern Brut, ceea ce asigură o bază solidă pentru o modernizare semnificativă a capabilităților de apărare și demonstrează respectarea angajamentelor țării noastre în cadrul NATO. De asemenea, a exprimat susținerea României pentru demersurile de creștere a contribuției Alianței la eforturile comunității internaționale de proiectare a stabilității.

În marja reuniunii, ministrul român al apărării, Gabriel Leș, a semnat, împreună cu omologul german, Ursula von der Leyen, o Scrisoare de intenție prin care a fost formalizată afilierea unităților cu care România contribuie la Corpul de Armată ce urmează să fie generat în cadrul Grupării de tip Națiune Cadru, coordonată de Germania.


Secția Presă