Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 45


Șeful Statului Major al Apărării din Republica Italiană, generalul Claudio Graziano, în vizită la Ministerul Apărării Naționale (MApN)


Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major General (SMG), generalul Nicolae Ciucă, l-au primit vineri, 17 februarie, la sediul instituției, pe șeful statului major al apărării din Republica Italiană, generalul Claudio Graziano.

Oficialii au avut mai multe runde de discuții, pe teme legate de modalitățile de intensificare a cooperării militare, precum și în cadrul NATO și al UE.

Ministrul Leș a subliniat importanța deciziilor luate în această săptămână la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor aliați ai apărării, cu privire la creșterea prezenței maritime aliate în Marea Neagră, regiune care, în aprecierea oficialului român, are un rol esențial pentru securitatea și stabilitatea întregii Alianțe.

Ministrul apărării a punctat, de asemenea, susținerea pe care România o acordă inițiativei de înființare a unui hub regional pentru Sud, prilej cu care șeful Forțelor Armate Italiene a exprimat nevoia pentru un răspuns coerent la amenințările de orice natură, care vin din sudul Alianței.

Generalul Ciucă l-a asigurat pe omologul italian de susținere în abordarea provocărilor de securitate, menționând participarea, în viitor, a unei fregate românești la Operația Sea Guardian în Marea Mediterană. Șeful român al SMG a împărtășit opinia potrivit căreia mediul de securitate actual poate fi menținut în echilibru doar prin cooperare și susținere reciprocă. “Militarii români și italieni au participat împreună în Irak, Kosovo, Bosnia și, actualmente, în cadrul Operației Resolute Support din Afganistan. Mediul de securitate este în continuă schimbare, cu provocări și amenințări diverse care au un ritm greu de anticipat și soluții dificil de previzionat. Tot cea ce realizăm acum contribuie la demonstrarea faptului că centrul de greutate al Alianței constă în coeziunea acesteia și în hotărârea de a continua să identifice diferite căi și oportunități care pot contribui la întărirea forței de acțiune comună. Armata României va face tot cea ce îi stă la îndemână pentru a îndeplini toate angajamentele asumate în relația bilaterală și aliată”, a completat generalul Ciucă.

Generalul Graziano a mulțumit pentru invitația de a vizita România, subliniind rolul major pe care îl au legăturile istorice și culturale dintre cele două țări, la care se adaugă valorile comune de libertate și coeziune. În discuțiile cu cei doi oficiali români, oaspetele italian a reiterat susținerea Forțele Armate Italiene privind inițiativele României si NATO de întărire a flancului estic al Alianței si a zonei extinse a Mării Negre.


Secția Presă