Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 62


Ceremonia de predare a comenzii Diviziei 4 Infanterie "Gemina"


Secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, și generalul-locotenent Adrian Tonea, locțiitorul șefului Statului Major General vor participa miercuri, 1 martie, la Cluj, la ceremonia militară de predare-primire a comenzii Diviziei 4 Infanterie "Gemina".

La trecerea în rezervă, generalul-maior Ioan Manci va preda comanda Diviziei generalului de brigadă Virgil Ovidiu Pop, care a îndeplinit până la această dată funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Terestre și comandant al Componentei Operaționale Terestre.

Jurnaliștii care doresc să participe la activitate sunt așteptați miercuri, 1 martie, între orele 10.20 și 10.40, la sediul unității din Piața Ștefan cel Mare nr. 1-3.

Persoană de contact: plutonier-adjutant principal Olga Coman, telefon 0746.129.946.

***

În vârstă de 56 de ani, generalul-maior Ioan Manci a optat din adolescență pentru cariera militară, fiind absolvent al Liceului militar „Ștefan cel Mare”, promoția 1979. Trece în rezervă după o carieră de ofițer de 35 de ani, începută în anul 1982 la Sibiu, unde, după absolvire, a îndeplinit funcția de comandant de pluton și companie elevi, în cadrul Școlii Militare de Ofițeri Activi “Nicolae Bălcescu”.

În anul 2006, a fost numit la comanda Brigăzii 15 Mecanizată “Podu Înalt” de la Iași, iar în 2009 a preluat comanda Brigăzii 81 Mecanizată din Bistrița. Între anii 2010-2015 a îndeplinit funcția de locțiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie, după care a fost numit în funcția actuală, de comandant al diviziei.

Absolvent al Colegiului național de apărare, este doctor în științe militare și deține o diplomă de master la Universitatea „Babeș Bolyai”, în specialitatea „Managementul relațiilor internaționale și afacerilor comunitare”.

Dintre decorațiile și distincțiile primite amintim Ordinul "Virtutea Militară" în grad de "Cavaler", Crucea Transilvană a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului și Crucea “Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului.
Vorbește limba engleză și are experiența teatrelor de operații, după o funcție îndeplinită în Irak, în anul 2009.
***

General de brigadă Virgil-Ovidiu Pop, în vârstă de 47 de ani, este, de asemenea, absolvent al Liceului militar „Ștefan cel Mare”, promoția 1988. După absolvirea, în 1991, a Școlii Militare de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu”, îndeplinește funcții la comanda unor subunități de vânători de munte, până în anul 2004, când preia comanda Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, cu care execută misiuni în Kosovo (2006) și Afganistan (2008).

Între 2009 și 2014, a fost comandantul Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, iar din 2014 a preluat comanda Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”.
În perioada mai-octombrie 2016, a fost împuternicit locțiitor al comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, după care a preluat funcția actuală, de locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Terestre și comandant al Componentei Operaționale Terestre.

Generalul de brigadă Pop este doctor în științe militare din anul 2006. A absolvit Colegiul național de apărare în anul 2016, și a urmat cursuri post universitare la Universitatea București și Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

A fost distins cu numeroase ordine și medalii, cum ar fi Ordinul „Virtutea Militară” cu însemn pentru militari, în grad de Cavaler (2009) și în grad de Ofițer (2016), Medalia „Crucea comemorativă pentru misiuni de menținere a păcii - Kosovo” a Republicii Italiene sau Medalia NATO non article 5. Generalul de brigadă Pop vorbește limba engleză.


Secția Presă