Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 67


Ministrul aprrii naționale, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE


Ministrul aprrii naționale, Gabriel Leș, a participat luni, 6 martie, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe (CAE) n formatul miniștrilor de externe și ai aprrii din statele membre ale Uniunii Europene.

Reuniunea s-a desfșurat n perspectiva pregtirii raportului de progres privind implementarea concluziilor CAE din luna noiembrie a anului trecut, care a dat und verde procesului de implementare a Strategiei Globale a Uniunii Europene n domeniul aprrii i securitii i a stabilit direciile generale de aciune pentru dezvoltarea politicii de securitate i aprare comun (PSAC). Activitatea a constituit o etap important n finalizarea i prezentarea de ctre naltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, la reuniunea șefilor de state și de guverne din statele membre ale UE, ce va avea loc n zilele de 9 și 10 martie, a unui raport de etap pe acest subiect.

Pe parcursul sesiunii n format comun, minitrii afacerilor externe i ai aprrii au adoptat concluzii ale Consiliului cu privire la stadiul i perspectivele procesului de implementare a Strategiei Globale a UE pe dimensiunea de securitate și aprare, cu accent pe aspecte prioritare de pe agenda european: cooperarea structurat permanent, revizuirea coordonat anual a aprrii i capabilitatea permanent de planificare operațional și conducere a misiunilor cu caracter non-executiv.

La invitația naltului Reprezentant, miniștrii aprrii s-au reunit n cadrul unui mic dejun informal i au abordat subiecte referitoare la angajarea UE n cadrul PSAC, n vecintatea extins a Uniunii. Aceast sesiune a oferit oportunitatea de a evalua operaționalizarea nivelului de ambiție al UE agreat n noiembrie 2016, ca rspuns la provocrile de securitate complexe la adresa Uniunii, fiind abordate totodat angajamentele UE n Libia, regiunile Sahel și Cornul Africii.

Lund n considerare preocuprile de securitate ale țrii noastre n contextul strategic european, reuniunea a constituit un bun prilej pentru reconfirmarea angajamentelor ferme ale Romniei faț de consolidarea proiectului european pe dimensiunea de securitate și aprare.


Secia Pres