Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 90


Reuniune a Comitetului Mixt româno - american, la București


Secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, a avut joi, 23 martie, la sediul M.Ap.N., o întâlnire cu generalul de brigadă Dawne Deskins, director adjunct pentru cooperare și apărare antirachetă din cadrul EUCOM.

Discuțiile au punctat în primul rând stadiul proiectelor de construcții ale partenerului american în facilitățile și zonele convenite, dar și exercițiile comune, de instruire bilaterală și multinațională desfășurate anul acesta în România de forțele armate române și americane.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali s-a desfășurat în contextul reuniunii Comitetului Mixt româno - american pentru implementarea Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind activitățile forțelor SUA staționate pe teritoriul României (DCA) și a Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România (BMDA), care a avut loc astăzi la București.

Generalul - maior Paul Hurmuz, locțiitorul șefului Departamentului pentru politică de apărare și planificare, a subliniat, în deschiderea reuniunii, importanța Parteneriatului Strategic româno - american și a punctat în acest sens câteva dintre activitățile care au avut loc în cursul anului trecut - ceremonia de certificare a capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Baza Militară Deveselu, preluarea controlului și trecerea sub comanda NATO a facilității de la Deveselu și declararea capacității operaționale inițiale a facilității din România.

Reuniunile Comitetului Mixt româno - american întăresc cooperarea dintre cele două țări în domeniul apărării și relevă efortul comun în vederea implementării depline a acordurilor DCA și BMDA.

În acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România - SUA și 10 ani de la prima reuniune a Comitetului Mixt româno - american.


Secția Presă