Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 104


Șeful apărării din Estonia, la sediul M.Ap.N.


Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au avut marți, 4 aprilie, la sediul M.Ap.N., întrevederi cu șeful apărării din Estonia, generalul Riho Terras, aflat în vizită oficială în România.

Discuțiile dintre ministrul apărării naționale și generalul eston s-au concentrat pe teme legate de modalitățile de intensificare a cooperării militare bilaterale și în cadrul Alianței.

Totodată, cei doi oficiali au accentuat importanța măsurilor de implementare a prezenței avansate aliate pe flancul estic, precum și a deciziilor luate la reuniunea miniștrilor aliați ai apărării din luna februarie de la Bruxelles cu privire la creșterea prezenței maritime aliate în Marea Neagră, zonă cu rol esențial pentru securitatea și stabilitatea întregii Alianțe.

De asemenea, ministrul român a exprimat apreciere pentru Centrul eston de Excelență în domeniul apărării cibernetice, cu un rol aparte în dezvoltarea conceptelor și mecanismelor de protecție împotriva amenințărilor manifestate în spațiul cibernetic, inclusiv prin găzduirea unor importante exerciții NATO în domeniu.

Pe timpul întâlnirii cu șeful Statului Major General, au fost abordate aspecte cu privire la contextul regional de securitate și la evoluțiile aliate în consolidarea prezenței avansate aliate pe flancul estic al NATO, în vederea realizării coeziunii și eficientizării eforturilor în cadrul Alianței.

Cei doi șefi de stat major au discutat și subiecte referitoare la relațiile militare bilaterale și la perspectiva continuării acestora, derularea exercițiului de certificare a VJTF 17 (Forța de reacție rapidă a NATO) și la contribuțiile estonă și română la realizarea prezenței înaintate pe flancul estic al NATO (eFP – Enhanced forward presence și tFP-Tailored Forward Presence) cu cele trei componente - terestră, aeriană și navală. Partea română a prezentat o informare cu privire la stadiul operaționalizării Brigăzii Multinaționale pe teritoriul României, în cadrul măsurilor de implementare a deciziilor adoptate la Varșovia.

Generalul Ciucă a apreciat că, în actualul context de securitate, această vizită a constituit un bun prilej de consolidare și de promovare a relațiilor militare româno-estone.


Secția Presă