Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 112


Generalul Tod D. Wolters, în vizită la M.Ap.N.


Implementarea deciziilor adoptate la Varșovia pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare, cooperarea dintre forțele aeriene din România și SUA, precum și evoluțiile recente din mediul internațional de securitate au fost principalele teme de discuție în cadrul întâlnirii de astăzi, 11 aprilie, de la sediul M.Ap.N., purtate de ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și de șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, cu generalul Tod D. Wolters, comandantul Comandamentului aerian aliat de la Ramstein și al Forțelor aeriene ale Statelor Unite din Europa (USAFE).

Ministrul Leș și generalul Wolters au evaluat progresul înregistrat în implementarea dimensiunii aeriene a prezenței avansate a NATO în partea de sud a flancului estic al Alianței, precum și în intensificarea participării forțelor aeriene americane și ale altor state aliate la misiunile de poliție aeriană și la exercițiile desfășurate în România și în zona Mării Negre. Generalul Wolters a reiterat angajamentul de a consolida prezența capacităților aeriene aliate în regiune în următorii ani, pentru a asigura capacitatea adecvată de răspuns la provocările la adresa apărării colective.

Ministrul apărării naționale a prezentat prioritățile din domeniul modernizării și înzestrării forțelor armate și a evidențiat importanța avansării colaborării româno-americane pe dimensiunea tehnico-militară. În context, partea română a adresat mulțumiri pentru sprijinul acordat de SUA în modernizarea capabilităților forțelor aeriene, prin programul de achiziție al avioanelor F-16 și prin alte programe de înzestrare cu capacități aeriene sau de apărare aeriană care sunt pe rol sau în diferite stadii de pregătire.

Pe timpul discuțiilor cu șeful Statului Major General, au fost abordate subiecte referitoare la contribuția României și a SUA la componenta aeriană din cadrul prezenței înaintate pe flancul estic al NATO, la misiunile executate de către Armata României, cu acces pe eforturile de adaptare la provocările actuale ale mediului de securitate, și la exercițiile bilaterale și multinaționale majore care se vor desfășura, în acest an, pe teritoriul național, în scopul creșterii interoperabilității operațiilor pe timpul executării transportului, sprijinului și misiunilor aeriene.


Secția Presă