Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 113


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Lituaniei la București


Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, l-a primit marți, 11 aprilie, la sediul instituției, pe ambasadorul Lituaniei la București, Arvydas Pocius.

În cadrul discuțiilor cu diplomatul lituanian, au fost schimbate opinii referitoare la modalitățile de intensificare a cooperării bilaterale în domeniul apărării, cooperarea în cadrul NATO și al UE, situația de securitate din vecinătatea apropiată, programele de înzestrare ale celor două armate și contribuția celor două state la operațiile și misiunile internaționale.

Ministrul apărării naționale a subliniat importanța continuării dialogului politico-militar la nivel înalt între cele două state membre NATO și UE, precum și consolidarea cooperării militare practice. Totodată, ministrul Leș a evidențiat cooperarea foarte bună dintre forțele armate române și lituaniene în contextul participării la exercițiile multinaționale desfășurate sub egida NATO, precum și în cadrul Grupării de tip Națiune Cadru, coordonată de Germania.

De asemenea, au fost discutate aspecte referitoare la prioritățile de pe agenda aliată, cu accent pe implementarea prezenței înaintate aliate pe flancul estic, asumarea echitabilă a responsabilităților prin finanțarea adecvată a apărării, contracararea amenințărilor hibride și dezvoltarea rezilienței la acestea, precum și la intensificarea cooperării între NATO și UE.

Referitor la Uniunea Europeană, cei doi oficiali au fost de acord asupra nevoii de coordonare a pozițiilor în domeniile concrete de implementare a Strategiei Globale și în consolidarea Parteneriatului Estic al Uniunii.

Ministrul Leș și ambasadorul Pocius au convenit asupra necesității continuării unor astfel de consultări și contacte, în vederea unei mai bune înțelegeri a provocărilor complexe actuale ale mediului regional de securitate și a avansării proiectelor de colaborare bilaterală.


Secția Presă