Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 178


Reuniune interministerială la M.Ap.N.


Secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, a coordonat reuniunea Comitetului interministerial pentru implementarea Acordului de acces privind activitatea forțelor Statelor Unite ale Americii staționate pe teritoriul României, desfășurată miercuri, 28 iunie, la sediul Ministerului Apărării Naționale.

La eveniment au participat secretari de stat din ministere și experți ai instituțiilor publice direct implicate în implementarea Acordului de acces. Discuțiile s-au axat pe exercițiile comune de instruire bilaterală și multinațională planificate pentru anul acesta de forțele armate române și americane pe teritoriul țării noastre. Accentul a fost pus pe Saber Guardian 17 (SG 17), care va începe luna viitoare și care se va desfășura și pe teritoriul României. La exercițiu vor participa aproximativ 25.000 de militari, cu peste 2.000 de mijloace tehnice, din 22 de țări aliate și partenere, iar pentru buna sa desfășurare este nevoie de cooperare și coordonare între Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Dezvoltării Regionale, cel al Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, precum și prefecturile, consiliile județene și primăriile din zonele în care vor avea loc acțiuni și evenimente de sprijin ale SG 17.

Oficialii prezenți astăzi la M.Ap.N. au convenit asupra măsurilor care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare pentru ca activitățile programate să se desfășoare potrivit prevederilor ce decurg din Acordul de acces.

Reuniunea comitetului a fost urmată de cea a comisiei interministeriale pentru legătura cu forțele armate străine. Discuțiile au vizat, printre altele, măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Acordului suplimentar la protocolul de la Paris, cel care stabilește cadrul juridic și facilitează funcționarea Comandamentelor Aliate pe teritoriul României.


Secția Presă