Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Dan Enache

 


Comunicat nr. 300


Aniversarea Regimentului 30 Gardă și Protocol ,,Mihai Viteazul”


Regimentul 30 Gardă și Protocol ,,Mihai Viteazul” sărbătorește vineri, 1 iulie a.c., 145 de ani de la înființarea primei unități cu misiuni de pază și ceremonial din istoria armatei române moderne.

Programul manifestărilor dedicate momentului aniversar, care vor începe la ora 9.00, include un ceremonial militar-religios, vizitarea regimentului, prezentarea unor exerciții demonstrative în poligonul militar Domnești.

În încheiere, de la ora 21.00, va avea loc o retragere cu torțe pe traseul bulevardul Drumul Taberei, str. Răzoare, str. profesor Rainer, bulevardul Gh. Marinescu, șoseaua Cotroceni, bulevardul Timișoara.

Au fost invitate personalități militare și civile, precum și cadre militare în rezervă care și-au desfășurat activitatea, de-a lungul timpului, în Regimentul de Gardă.

Jurnaliștii interesați să participe la eveniment sunt așteptați vineri, 1 iulie 2005, între orele 8.45 – 09.00, la sediul Regimentului 30 Gardă și Protocol ,,Mihai Viteazul”, din București, Bulevardul General Vasile Milea nr. 5-7.
* * *
Regimentul 30 Gardă și Protocol ,,Mihai Viteazul” este continuatorul tradițiilor militare ale Batalionului 1 Tiraliori, prima unitate atestată documentar din armata română modernă, la 1 iulie 1860, acreditată cu paza palatului domnesc.

Denumirea de “unități de gardă” apare în anul 1930, iar de-a lungul timpului, acestea au acționat atât ca unități de reprezentare, cât și ca unități luptătoare. În luptele celor două războaie mondiale, ostașii acestor regimente s-au remarcat prin tenacitate, eroism și iscusință pentru împlinirea aspirațiilor de unitate și libertate ale neamului românesc.

Regimentul 30 Gardă și Protocol este o unitate de elită a armatei române, în măsură oricând să îndeplineasă misiunile primite.Biroul de Presa al M.Ap.N.