Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 196


Exercițiul Saber Guardian 2017, gata de start


Saber Guardian 2017 (SG17), cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea țării noastre, este gata de start. La SG17 vor participa 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere. Exercițiul, condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se va desfășura, în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.

SG17 va începe cu activități de relaționare ale militarilor români și americani cu autoritățile și comunitățile locale, în perioada 11-14 iulie, în garnizoane aflate pe itinerariile de deplasare către poligoanele și raioanele de dislocare. Ei fac parte din Regimentul 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii și din Brigăzile Multinațională Sud-Est din Craiova și 2 Vânători de Munte din Brașov. Militarii vor organiza expoziții de tehnică sau ceremonii militare în localitățile Arad și Sinaia (11 iulie), Ploiești (12 iulie), Sibiu (13 iulie) și Râmnicu Vâlcea și Slobozia (14 iulie).

Pe teritoriul României, SG17 se desfășoară în peste 20 de poligoane și raioane de dislocare, inclusiv Marea Neagră, iar activitățile deschise presei sunt următoarele:

- 14 iulie - Exercițiu demonstrativ al structurilor de geniu - Resolute Castle 17, CNII Cincu;
- 15 iulie - Exercițiu întrunit cu trageri de luptă - Getica Saber 17, CNII Cincu;
- 16 iulie - Trecere peste un curs de apă - Saber Guardian 2017, Bordușani;
- 16 iulie - Exercițiu de evacuare medicală - Saber Guardian 2017, Mihail Kogălniceanu;
- 16 iulie - Trecere peste un curs de apă pe timpul nopții - Saber Guardian 2017, județul Vâlcea;
- 17 iulie - Inaugurare lucrări de infrastructură - Resolute Castle 17, Mihail Kogălniceanu;
- 19 iulie - Exercițiu cu trageri antiaeriene reale - Tobruk Legacy 17, Capu Midia;
- 21 iulie - Operațiuni aeropurtate - Swift Response 17, Câmpia Turzii;
- 22 iulie - Simulare virtuală de apărare aeriană - Tobruk Legacy 17, Mihail Kogălniceanu.

Detalii referitoare la exercițiu sunt disponibile la adresa: http://www.eur.army.mil/SaberGuardian/. Întrebări suplimentare în legătură cu SG17 și evenimentele media care vor avea loc în cele trei țări gazdă pot fi adresate, prin e-mail, la SaberGuardianPAO@mail.mil, iar pentru cele care vor fi organizate în România și la presamapn@mapn.ro.

* * *

În total, în regiunea Mării Negre se vor desfășura, în acest an, 18 exerciții internaționale, la care vor participa aproximativ 40.000 de militari, SG17 fiind cel mai mare și mai complex dintre acestea. Împreună, aceste exerciții urmăresc să demonstreze capabilitățile întrunite și multinaționale superioare ale SUA, aliaților și partenerilor și evidențiază coeziunea, unitatea și solidaritatea acestora în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni.

Reamintim cetățenilor care au domiciliul în localitățile adiacente centrelor de instruire obligația de a respecta măsurile de siguranță stabilite pe timpul tragerilor cu muniție reală, precum și marcajele, însemnele privind restricțiile și indicațiile personalului de pază din proximitatea poligoanelor M.Ap.N. și a zonelor de siguranță. Accesul neautorizat în poligoanele M.Ap.N., atingerea sau strângerea deșeurilor metalice rezultate în urma activităților de tragere cu muniție reală sunt strict interzise și prezintă riscuri majore.


Secția Presă