Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 200


Oportunități media la Cincu în cadrul Saber Guardian 2017


Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului întrunit cu trageri de luptă “Getica Saber 17” din marja Saber Guardian 2017 (SG17) se va desfășura sâmbătă, 15 iulie, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” (CNII) din Cincu.

Aproximativ 5.000 de militari din șase țări, 650 de mijloace de luptă și 30 de aparate de zbor vor prezenta o demonstrație dinamică a unui exercițiu de tragere întrunit, care va include focuri de aviație și artilerie, desfășurate în sprijinul unităților blindate terestre care apără zona împotriva unei amenințări.

Principalele structuri participante la exercițiu provin din Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), respectiv Divizia 1 Cavalerie/Artilerie și Brigada 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie, și din Forțele Terestre Române, respectiv Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” și Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”.

La finalul activității, va avea loc ceremonia de activare a comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est (MN BDE-SE), care se află în coordonarea Comandamentului Multinațional de Divizie (MND-SE HQ) și reprezintă una dintre măsurile luate în urma Summit-ului NATO de la Varșovia pentru întărirea prezenței aliate înaintate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianței.

Jurnaliștii acreditați pentru acest exercițiu prin procedura de acreditare menționată în comunicatul de presă referitor la evenimentele media asociate SG17 (176 din 23 iunie) vor fi așteptați sâmbătă, 15 iulie, în intervalul orar 8.30-9.30, la CNII din Cincu. Cei care nu s-au acreditat încă, o mai pot face până joi, 13 iulie, ora 16.00, prin transmiterea datelor personale (nume, instituția media, numărul carului de reportaj și CNP), la adresa de e-mail: relatii.publice@forter.ro. Persoană de contact colonel Romeo Feraru, tel. 0724.221.837.

Alte oportunități media:
• Mass-media interesată poate rămâne la CNII pentru a asista, începând cu ora 16.00, la ceremonia de schimbare a comenzii la Brigada 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie a SUA. Este pentru prima oară când o brigadă americană își schimbă comanda în timpul dislocării în România, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve. Persoană de contact pentru detalii suplimentare referitoare la activitate: căpitan Scott Walters, telefon +491728328375, e-mail: wendel.s.walters.mil@mail.mil.
• Vineri, 14 iulie, tot la CNII, jurnaliștii pot participa și la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului demonstrativ al structurilor de geniu “Resolute Castle 17”. Exercițiul evidențiază proiectele de construcții cu specific militar care au fost finalizate sau sunt în curs de desfășurare. Reprezentanții mass-media interesați să participe sunt așteptați la CNII în intervalul 11.00-12.00. Persoană de contact pentru detalii: căpitan Marcel Șandor, 0766.377.559.

Reamintim cetățenilor care au domiciliul în localitățile adiacente centrelor de instruire obligația de a respecta măsurile de siguranță stabilite pe timpul tragerilor cu muniție reală, precum și marcajele, însemnele privind restricțiile și indicațiile personalului de pază din proximitatea poligoanelor M.Ap.N. și a zonelor de siguranță. Accesul neautorizat în poligoanele M.Ap.N., atingerea sau strângerea deșeurilor metalice rezultate în urma activităților de tragere cu muniție reală sunt strict interzise și prezintă riscuri majore.
* * *
SG17 este cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea noastră, în perioada 11-20 iulie, unde participă 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere.
Exercițiul este condus de USAREUR și se desfășoară pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.

Pe teritoriul României, SG17 se desfășoară în peste 20 de poligoane și raioane de dislocare, inclusiv Marea Neagră, iar următoarele activități deschise presei sunt:
- 14 iulie - Exercițiu demonstrativ al structurilor de geniu Resolute Castle 17 CNII Cincu;
- 15 iulie - Exercițiu întrunit cu trageri de luptă Getica Saber 17 CNII Cincu;
- 16 iulie - Trecere peste un curs de apă Saber Guardian 2017 Bordușani;
- 16 iulie - Exercițiu de evacuare medicală Saber Guardian 2017 Mihail Kogălniceanu;
- 16 iulie - Trecere peste un curs de apă pe timpul nopții Saber Guardian 2017 județul Vâlcea;
- 17 iulie - Inaugurare lucrări de infrastructură Resolute Castle 17 Mihail Kogălniceanu;
- 19 iulie - Exercițiu cu trageri antiaeriene reale Tobruk Legacy 17 Capu Midia;
- 21 iulie - Operațiuni aeropurtate Swift Response 17 Câmpia Turzii;
- 22 iulie - Simulare virtuală de apărare aeriană Tobruk Legacy 17 Mihail Kogălniceanu.

Detalii referitoare la exercițiu sunt disponibile la adresa: http://www.eur.army.mil/SaberGuardian/. Întrebări suplimentare în legătură cu SG17 și evenimentele media care au loc în cele trei țări gazdă pot fi adresate, prin e-mail, la SaberGuardianPAO@mail.mil, iar pentru cele care sunt organizate în România și la presamapn@mapn.ro.


Secția Presă