Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 202


Președintele Comitetului Militar al NATO, în vizită la M.Ap.N.


Ministrul apărării naționale, Adrian Țuțuianu, l-a primit joi, 13 iulie, la sediul instituției, pe generalul Petr Pavel, președintele Comitetului Militar al NATO, aflat în România cu ocazia participării la exercițiul multinațional SABER GUARDIAN 2017.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda aliată, cu accent pe stadiul implementării deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia privind întărirea posturii de apărare și descurajare pe întregul flanc estic al Alianței. În context, ministrul apărării naționale a prezentat evoluțiile în asigurarea prezenței înaintate adaptate a NATO în regiunea Mării Negre punctând, totodată, importanța avansării în implementarea cu succes a inițiativelor pe toate cele trei dimensiuni, terestru, maritim și aerian, pentru securitatea întregii Alianțe.

Ministrul Țuțuianu a subliniat angajamentul Guvernului României de a respecta decizia aliată de partajare echitabilă a responsabilităților în cadrul Alianței și a accentuat, în acest sens, alocarea a doi la sută din PIB în anul 2017, cu intenția de a menține acest nivel pentru următorii 10 ani.

Cei doi oficiali au evidențiat oportunitatea oferită de exercițiul SABER GUARDIAN 2017 pentru antrenarea militarilor într-un mediu multinațional întrunit și dezvoltarea interoperabilității și cooperării în asigurarea securității zonei Mării Negre și a întregii Alianțe Nord-Atlantice.

Tot astăzi, președintele Comitetului Militar al NATO s-a întâlnit și cu șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

Șeful SMG i-a prezentat generalului Pavel eforturile făcute de România pentru îndeplinirea obligațiilor asumate ca țară membră a Alianței, referindu-se îndeosebi la participarea la dezvoltarea și consolidarea elementelor esențiale ale prezenței aliate înaintate adaptate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianței. De asemenea, au discutat despre constituirea Brigăzii Multinaționale, participarea Armatei României cu o companie la Grupul de Luptă din Polonia și participarea la programul consolidat de instruire multinațională la nivel întrunit. Alte subiecte abordate au fost modernizarea unor echipamente din dotare și achiziția unora noi, creșterea nivelului de participare românească în cadrul Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat și, nu în ultimul rând, participarea la angajamentul NATO în Afganistan.

Vineri, 14 iulie, de la ora 13.00, generalii Ciucă și Pavel vor susține declarații comune de presă la Palatul Cercului Militar Național.
Jurnaliștii care doresc să participe la activitate vor fi așteptați, între orele 12.30 și 12.45, la Sala Alba Iulia a Palatului Cercului Militar Național (intrarea dinspre strada Constantin Mille).


Secția Presă