Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 203


Oportunități media duminică, 16 iulie, în cadrul Saber Guardian 2017


Duminică, 16 iulie, evenimentele și acțiunile din cadrul exercițiului Saber Guardian 2017 (SG17) deschise mass-media sunt forțarea unui curs de apă la Bordușani, județul Ialomița, exercițiul de evacuare medicală tip MASCAL la baza aeriană din Mihail Kogălniceanu și trecerea peste un curs de apă pe timpul nopții, județul Vâlcea.

• Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Argedava Saber 17 de forțare a unui curs major de apă se va desfășura duminică, 16 iulie, începând cu ora 11.00, pe brațul Borcea al fluviului Dunărea, în raza comunei Bordușani, județul Constanța.

La activitate participă peste 1.500 de militari români și 100 de americani cu aproximativ 400 de mijloace tehnice de luptă.

Principalele structuri de la exercițiu sunt din cadrul Forțelor Terestre Române, respectiv Comandamentul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos”, Brigada 1 Mecanizată “Argedava”, Brigada 9 Mecanizată “Mărășești”, Regimentul 528 Cercetare Supraveghere, Batalionul 630 Parașutiști, Batalionul 307 Infanterie Marină, precum și structuri de informații militare și PSYOPS. Acțiunile forțelor terestre sunt susținute de un grup naval din Flotila Fluvială și de aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

Militarii americani fac parte din Regimentul 2 Cavalerie.

Jurnaliștii acreditați pentru acest exercițiu prin procedura de acreditare menționată în comunicatul de presă referitor la evenimentele media asociate SG17 (176 din 23 iunie) vor fi așteptați duminică, 16 iulie, în intervalul orar 9.00-10.00, în comuna Bordușani (coordonate: 44.474062, 27.933941). Cei care nu s-au acreditat încă, o mai pot face până vineri, 14 iulie, ora 14.00, prin transmiterea datelor personale (nume, instituția media, numărul carului de reportaj și CNP), la adresa de e-mail: presamapn@mapn.ro. Persoană de contact locotenent-colonel Cosmin Balaban, telefon 0722.671.722.

• Ziua Distinșilor Vizitatori a secvenței acționale tip MASCAL (mass casualty) se va desfășura duminică, 16 iulie, începând cu ora 15.00, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu.

Exercițiul de evacuare medicală MASCAL, desfășurat în perioada 10-17 iulie în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu, asigură un scenariu apropiat de realitate pentru antrenamentul în domeniul asistenței medicale spitalicești pentru Brigada 30 Medicală a SUA, care conduce exercițiul, și trei spitale NATO ROL 2 (Spitalul de campanie 212 al SUA, Formațiunea Medicală ROL 2 a Armatei României și Formațiunea Medicală Balcanică) dislocate la Mihail Kogălniceanu.

În cadrul acestuia, militari cu diferite răni simulate a se fi întâmplat în timpul forțării cursului de apă de la Bordușani și în timpul exercițiului cu trageri antiaeriene de la Capu Midia vor fi triați medical și li se vor acorda îngrijirile medicale corespunzătoare.

România participă la exercițiu cu Formațiunea Medicală ROL 2 Extins și cu mai multe formațiuni ROL 1 din cadrul forțelor terestre, navale și aeriene.

Jurnaliștii acreditați pentru acest exercițiu prin procedura de acreditare menționată în comunicatul de presă referitor la evenimentele media asociate SG17 (176 din 23 iunie) vor fi așteptați duminică, 16 iulie, în intervalul orar 13.30-14.15, la baza aeriană din Mihail Kogălniceanu. Cei care nu s-au acreditat încă, o mai pot face până vineri, 14 iulie, ora 14.00, prin transmiterea datelor personale (nume, instituția media, numărul carului de reportaj și CNP), la adresa de e-mail: presamapn@mapn.ro. Persoană de contact pentru acces: maior Fanut Huzum, telefon 0722.509.920.

• O altă oportunitate media o reprezintă trecerea peste un curs de apă în timpul nopții de 16/17 iulie, în raza localității Râureni, județul Vâlcea.

Aproximativ 500 de militari români din Brigada Multinațională Sud-Est și din Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos”, 1.000 de americani din Regimentul 2 Cavalerie și circa 440 de polonezi, germani, olandezi, macedoneni, sloveni, lituanieni și britanici vor executa, cu aproximativ 740 de mijloace tehnice, acțiuni de luptă complexe, cu executarea unei treceri peste un curs de apă pe timpul nopții.

Jurnaliștii acreditați sunt așteptați, până la ora 20.00, la intersecția străzii Dem Rădulescu cu centura de sud a municipiului Râmnicu Vâlcea. Persoană de contact pentru detalii: maior Florentin Duman, telefon 0742.827.851.

Reamintim cetățenilor care au domiciliul în localitățile adiacente centrelor de instruire obligația de a respecta măsurile de siguranță stabilite pe timpul tragerilor cu muniție reală, precum și marcajele, însemnele privind restricțiile și indicațiile personalului de pază din proximitatea poligoanelor M.Ap.N. și a zonelor de siguranță. Accesul neautorizat în poligoanele M.Ap.N., atingerea sau strângerea deșeurilor metalice rezultate în urma activităților de tragere cu muniție reală sunt strict interzise și prezintă riscuri majore.
* * *

SG17 este cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea noastră, în perioada 11-20 iulie, unde participă 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere.

Exercițiul este condus de USAREUR și se desfășoară pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.

Detalii referitoare la exercițiu sunt disponibile la adresa: http://www.eur.army.mil/SaberGuardian/. Întrebări suplimentare în legătură cu SG17 și evenimentele media care au loc în cele trei țări gazdă pot fi adresate, prin e-mail, la SaberGuardianPAO@mail.mil, iar pentru cele care sunt organizate în România și la presamapn@mapn.ro.


Secția Presă