Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 209


Exercițiu de apărare antiaeriană TOBRUQ LEGACY 2017 la Capu Midia


Reprezentanții mass-media sunt invitați să participe la o secvență a exercițiului TOBRUQ LEGACY 2017 (TL17) cu trageri antiaeriene reale miercuri, 19 iulie, în Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri Sol-Aer din Capu Midia, județul Constanța, începând cu ora 12.00.

Aproximativ 1.000 de militari din 16 țări membre NATO, din care aproximativ 250 români, participă la exercițiul de apărare aeriană cu baza la sol TL17, exercițiu de sprijin pentru Saber Guardian 2017 (SG17), care se desfășoară, în perioada 12-22 iulie, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu și în Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri Sol-Aer din Capu Midia.

În cadrul acestei secvențe, Forțele Aeriene Române participă cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie medie HAWK, Statele Unite ale Americii cu sisteme de rachete PATRIOT și AVENGER, Slovenia cu sisteme de rachete SA-24, iar Forțele Terestre Române cu sisteme de apărare antiaeriană SA-6 și GEPARD.

Jurnaliștii acreditați pentru acest exercițiu prin procedura de acreditare menționată în comunicatul de presă referitor la evenimentele media asociate SG17 (176 din 23 iunie) vor fi așteptați miercuri, 19 iulie, până la ora 11.00, la intrarea în Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri Sol-Aer Capu Midia. Cei care nu s-au acreditat încă, o mai pot face până marți, 18 iulie, ora 18.00, prin transmiterea datelor personale (nume, instituția media, numărul carului de reportaj și CNP), la adresa de e-mail: rosustan@yahoo.com. Persoană de contact maior Stan Roșu, telefon 0728.829.149.

TL17 se desfășoară simultan în trei țări, respectiv Republica Cehă, Lituania și România, iar în cadrul acestuia participă aproximativ 1.600 de militari.

TL17 demonstrează interoperabilitatea între multiple structuri de forțe de apărare aeriană din Europa și contribuie la consolidarea eforturile de descurajare în cadrul NATO.

Reamintim cetățenilor care au domiciliul în localitățile adiacente centrelor de instruire obligația de a respecta măsurile de siguranță stabilite pe timpul tragerilor cu muniție reală, precum și marcajele, însemnele privind restricțiile și indicațiile personalului de pază din proximitatea poligoanelor M.Ap.N. și a zonelor de siguranță. Accesul neautorizat în poligoanele M.Ap.N., atingerea sau strângerea deșeurilor metalice rezultate în urma activităților de tragere cu muniție reală sunt strict interzise și prezintă riscuri majore.

* * *

SG17 este cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea noastră, în perioada 11-20 iulie, unde participă 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere.

Exercițiul este condus de USAREUR și se desfășoară pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.


Secția Presă