Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 246


Vizita oficială în România a șefului Gărzii Naționale a statului Alabama


Ministrul apărării naționale, Adrian Țuțuianu, și generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, au avut luni, 7 august, la sediul M.Ap.N., o întrevedere cu șeful Gărzii Naționale a statului Alabama (ALNG), generalul-maior Sheryl Gordon, aflată în vizită în țara noastră.

Pe timpul întâlnirii, oficialii au discutat, printre altele, despre mediul regional de securitate, în special în zona Mării Negre, despre parteneriatul strategic dintre SUA și România și despre politica de înzestrare în vederea modernizării Armatei României.

Ministrul apărării naționale a salutat consolidarea parteneriatului existent între ALNG și M.Ap.N. în cadrul State Partnership Programe și a prezentat întreaga deschidere a Armatei României pentru derularea, în viitor, a altor activități bilaterale.

Referitor la înzestrarea Armatei, ministrul Țuțuianu a făcut cunoscut că, recent, a fost aprobat Planul cu programele majore de înzestrare și a reiterat faptul că România este ferm angajată în alocarea a doi la sută din PIB pentru apărare, conform angajamentului luat în fața partenerilor din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a apreciat colaborarea deosebită dintre militarii români și membrii Gărzii Naționale, în cei peste 20 de ani de parteneriat, și a mulțumit pentru sprijinul acordat în procesul de specializare și perfecționare, prin activitățile Mil-to-Mil, atât în cadrul centrelor de instruire și pregătire ale Gărzii Naționale a statului Alabama, cât și ale Armatei SUA.

În urma implicării conducerii ALNG în dezvoltarea programului de parteneriat, acest palier de cooperare a înregistrat evoluții deosebite prin asigurarea sprijinului și oferirea de expertiză pentru instruirea piloților români privind trecerea pe avionul de luptă F-16, precum și prin dezvoltarea infrastructurii în cadrul Centrului Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu.

Vizita delegației americane reprezintă prima întâlnire dintre noul șef al Gărzii Naționale a statului Alabama, recent numită în funcție, și conducerea Ministerului Apărării Naționale.

În marja vizitei în țara noastră, generalul-maior Sheryl Gordon se va întâlni cu șefii categoriilor de forțe ale Armatei, va participa la un exercițiu al vânătorilor de munte și va vizita Academia Forțelor Aeriene, Academia Forțelor Terestre, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre “Basarab I” și Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica" din Cincu.


Secția Presă