Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 273


Vizita oficial a secretarului de stat Mircea Dușa n Republica Slovac


Secretarul de stat Mircea Dua a participat mari, 29 august, la activitile dedicate aniversrii a 73 de ani de la nceperea Insureciei Naionale Slovace. Evenimentele au avut loc n Republica Slovac i au cuprins depuneri de coroane, decorarea unor veterani i s-au ncheiat cu o serie de discuii bilaterale cu nali oficiali slovaci.

eful Departamentului pentru politica de aprare i planificare a depus o coroan de flori la Cimitirul Militar al Armatei Romne din oraul Zvolen, apoi a luat parte la ceremonia desfurat la Muzeul Insureciei Naionale Slovace din Bansk Bystrica. Ceremonia a avut loc n prezena preedintelui Republicii Slovace, Andrej Kiska.

La finalul ceremoniei de la Muzeul Insureciei Naionale Slovace, Mircea Dua a oferit Emblema de Onoare a Armatei Romniei unui veteran slovac. Jn Steinsdorfer are 96 de ani i a participat direct la insurecia antifascist, nsoind trupele Armatei Roii i pe cele ale Armatei Romne n trecerea liniei de front i n eliberarea prizonierilor.

Un moment deosebit al ceremoniei l-a constituit i decorarea unui veteran romn de ctre ministrul aprrii slovac. Generalul n retragere Neculai Pruteanu, n vrst de 92 de ani, a participat alturi de Regimentul 27 Infanterie Bacu la luptele de la Debrecen, Bansk Bystrica i Zvolen. A fost rnit pe frontul din Cehoslovacia, a fost comandant de pluton n timpul celui de-Al Doilea Rzboi Mondial, iar dup anul 1945 a ocupat succesiv funciile de comandant de companie, comandant de batalion, lociitor i ef de stat major. A trecut n rezerv n anul 1978.

La finalul ceremoniilor, delegaia romn condus de vice-premierul Marcel Ciolacu a purtat o serie de discuii protocolare cu oficialii slovaci.
* * *

n Republica Slovac, ziua de 29 august este srbtoare naional, marcnd momentele din 1944, cnd slovacii au lansat o insurecie armat mpotriva trupelor germane care ocupaser ara. Luptele au nceput n localitatea Bansk Bystrica. Iniial, trupele slovace au fost nvinse, dar luptele au continuat pn n 1945, cnd Slovacia a fost eliberat cu sprijinul armatelor rus i romn.

Pe teritoriul Slovaciei, la Zvolen, se afl n prezent cel mai mare cimitir militar romnesc din strintate – 10.384 de morminte. Pe lng acesta, n toat ara sunt ridicate alte 14 monumente n cinstea soldailor romni care au pierit pe front n luptele din 1944–1945.

Colaborarea n domeniul mormintelor i operelor comemorative de rzboi ntre Slovacia i Romnia a fost ntrit n anul 2006, prin semnarea, la Bratislava, a Acordului ntre Guvernul Romniei i Guvernul Republicii Slovace privind mormintele de rzboi.


Secia Pres