Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 286


Întâlniri ale secretarului de stat Mircea Dușa, la sediul M.Ap.N.


Secretarul de stat Mircea Dușa, șeful Departamentului pentru politica de apărare și planificare, a avut astăzi, 5 septembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, o serie de discuții oficiale cu ambasadorii Regatului Hașemit al Iordaniei și Republicii Libaneze în România.

Mircea Dușa a subliniat că atât Iordania, cât și Libanul, sunt parteneri valoroși și de încredere în Orientul Mijlociu, cu atât mai mult cu cât mediul de securitate internațional a fost serios afectat de criza din regiune.

Discuțiile cu Saker Malkawi, ambasadorul Iordaniei, s-au axat pe proiectele concrete de cooperare în domenii precum lupta împotriva terorismului, managementul resurselor umane și medicina militară, precizându-se că un rol deosebit îl are Comitetul militar mixt româno - iordanian, care se întrunește anual, următoarea reuniune fiind în această toamnă la București.

Mircea Dușa a exprimat convingerea că relațiile dintre România și Iordania se vor intensifica în viitorul apropiat în baza acordului interguvernamental privind cooperarea militară.

Cea de-a doua întâlnire, cu ambasadorul Libanului, Rana Mokaddem, a fost axată pe încheierea ,,Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Liban privind cooperarea în domeniul militar”. Detaliile prevăzute în document au fost negociate și în cadrul vizitei oficiale pe care Mircea Dușa a efectuat-o în Liban în luna mai a acestui an. Au fost reiterate discuțiile purtate cu ministrul libanez al apărării, în cadrul cărora au fost stabilite domeniile cu potențial ridicat de cooperare, cum ar fi planificarea apărării, pregătirea și educația personalului militar, cooperarea în domeniul tehnico - militar.

Repectivul acord va fi semnat după ce vor fi îndeplinite procedurile guvernamentale de avizare și, ulterior, se va obține aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

La finalul ambelor discuții, oficialii prezenți au apreciat contribuția țării noastre la lupta împotriva terorismului.

România s-a angajat să participe la eforturile Coaliției Internaționale cu instructori militari și consilieri. În privința misiunii aliate Resolute Support, țara noastră va rămâne în topul statelor contributoare și în anul 2018, cu o prezență de aproape 700 de militari.


Secția Presă