Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 306


ntrevedere cu Ricky Waddell, adjunctul consilierului pe securitate național al președintelui SUA


Marți, 19 septembrie, ministrul aprrii naționale, Mihai Fifor, mpreun cu eful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuc, ambasadorul Romniei n Statele Unite, George Cristian Maior, și șeful Direcției Informații Militare, generalul-maior Marian Sima, a avut o ntrevedere, la Casa Alb, cu adjunctul consilierului prezidenial pentru securitate naional, Ricky Waddell.

n cadrul ntrevederii au fost abordate subiecte referitoare la situația de securitate internațional și principalele provocri cu care se confrunt Alianța și cooperarea n domeniul aprrii.

Ministrul Fifor a apreciat nivelul excelent de cooperare la nivel bilateral și n cadrul Alianței, subliniind importanța consolidrii parteneriatului strategic cu SUA ca un pilon fundamental pentru aprarea și securitatea Romniei. n context, oficialul american a evidențiat c agenda de cooperare dintre Romnia și SUA este deosebit de pozitiv pentru urmtorii ani.

Partea romn a reiterat agajamentul Romniei de alocare a 2% din PIB pentru aprare n 2017, evidențiind c la nivel guvernamental exist sprijin politic pentru menținerea acestui prag pentru urmtorii 10 ani. Acest demers vine s asigure predictibilitate, coerenț și continuitate n derularea programelor de nzestrare, ținnd cont c aceste investiții vor putea contribui la dezvoltarea altor sectoare din economie.

”Un stimulent important al cooperrii, pe dimensiunea achizițiilor și nzestrrii militare, l reprezint acordarea statutului dependable undertaking pentru Romnia, ceea ce va reprezenta un real multiplicator de forț al valorilor noastre comune cuprinse n parteneriatul strategic”, a spus ministrul.

Totodat, a apreciat c aceast abordare va permite țrii noastre sincronizarea dezvoltrii capabilitților și inițierea simultan a contractelor multianuale și multiple de achiziții militare, n valoare de peste șase miliarde de dolari doar pentru urmtorii trei ani. Acest aspect a fost receptat pozitiv de ctre oficialul american.

Partea american a exprimat interes pentru susținerea eforturilor NATO n asigurarea flancului Estic n ntregime, subliniind c SUA vor continua angajamentul n Europa, prin contibuții substanțiale n comandamentele militare europene. De asemenea, a fost menționat nevoia creșterii interoperabilitții n cadrul Alianței, evidențiind importanța exercițiului Saber Guardian, desfșurat anul acesta pe teritoriul Romniei, Bulgariei și Ungariei, cu o participare de peste 30.000 de militari, din peste 20 state aliate și partenere.


Ministrul aprrii naționale a concluzionat c Romnia este un partener de ncredere al SUA și c țara noastr dorește s dezvolte capabilitți proprii pentru menținerea securitții naționale și pentru a contribui substanțial la stabilitatea regional și internațional.
x x x

Miercuri, 20 septembrie, programul delegației romne va include ntlniri cu reprezentanți ai Congresului SUA și American-Romanian Business Council (AMRO).


Secia Pres