Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 314


Intalnirea ministrului apararii nationale cu omologul canadian


In marja vizitei oficiale pe care ministrul apararii nationale, Mihai Fifor, o desfasoara in perioada 22-24 septembrie in Canada, cu ocazia Invictus Games Toronto 2017, demnitarul roman a avut o intalnire bilaterala cu omologul canadian, Harjit Singh Sajjan.

In cadrul discutiilor, a fost subliniata tendința ascendenta a relațiilor bilaterale, cooperarea militara inregistrand un progres, Canada fiind un sustinator activ al inițiativelor promovate de Romania in cadrul NATO.

Ministrul Fifor a mulțumit omologului canadian pentru invitarea militarilor romani la Jocurile Invictus și ' pentru oportunitatea de a impartași aceleași valori, nu doar in teatrele de operații, ci și pe terenul de sport.' De asemenea, a adresat mulțumiri pentru sprijinul acordat Romaniei, prin participarea la misiunile comune de poliție aeriana ale NATO, prezența militarilor canadieni in Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est și in cel al Brigazii Multinaționale, in Unitatea NATO de Integrare a Fortelor, precum și la exercițiile multinaționale desfașurate pe teritoriul Romaniei și in Marea Neagra'.

Ministrul Fifor a evidențiat contribuția semnificativa a Canadei la implementarea deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varsovia, pentru asigurarea unei posturi de descurajare și aparare pe flancul estic al Alianței.

Cei doi oficiali au subliniat importanța creșterii interoperabilitații la nivelul NATO, precum și amplificarea cooperarii dintre cele doua armate, prin continuarea desfașurarii exercitiilor de instruire in format bilateral si multinațional.

Totodata, ministrul roman a apreciat eforturile autoritatilor canadiene pentru organizarea Jocurilor Invictus, competitie aflata in desfașurare la Toronto, la care tara noastra este reprezentata de un lot format din 15 sportivi.