Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 321


Întâlnirea secretarului de stat Mircea Dușa cu vice – ministrul apărării din Lituania


Secretarul de stat Mircea Dușa l-a primit, marți, 26 septembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, pe vice-ministrul apărării din Lituania, Vytautas Umbrasas.

Cei doi oficiali au analizat stadiul actual al cooperării bilaterale dintre România și Lituania dar și perspectivele de extindere a acestei cooperări, în domeniul apărării.

Șeful Departamentului pentru politica de apărare și planificare a menționat că Lituania este un aliat de încredere și a subliniat importanța consolidării dialogului politico-militar pe probleme de securitate, având în vedere specificul poziției geo-strategice a celor două state, de flanc al NATO și UE, și interesul comun de susținere a unei abordări unitare a măsurilor de asigurare a aliaților pe întregul flanc estic.

Mircea Dușa a reiterat angajamentul României de a participa la implementarea prezenței înaintate consolidate a NATO (eFP), prin contribuția la Grupul de luptă din Polonia, condus de SUA, precizând că România este, similar Lituaniei, atât un beneficiar al acestor măsuri, cât și un contributor activ la instrumentarea lor.

Cei doi oficiali au discutat și despre perspectiva inițierii unei cooperări între Forțele pentru Operații Speciale ale celor două state care să cuprindă instruirea în comun a militarilor, fie în România, fie în Lituania. De asemenea, au convenit asupra necesității continuării unor astfel de întâlniri, în vederea unei mai bune înțelegeri a provocărilor complexe actuale ale mediului de securitate.

Vizita în România a vice-ministrului apărării din Lituania va continua cu participarea acestuia la Simpozionul forțelor pentru operații speciale cu tema “Europe: Building Trust”, organizat la București de Fundația Global Special Operations Forces (Global SOF) în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, în zilele de 27 și 28 septembrie.


Secția Presă