Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 321


ntlnirea secretarului de stat Mircea Dua cu vice – ministrul aprrii din Lituania


Secretarul de stat Mircea Dua l-a primit, marți, 26 septembrie, la sediul Ministerului Aprrii Naionale, pe vice-ministrul aprrii din Lituania, Vytautas Umbrasas.

Cei doi oficiali au analizat stadiul actual al cooperrii bilaterale dintre Romnia i Lituania dar i perspectivele de extindere a acestei cooperri, n domeniul aprrii.

eful Departamentului pentru politica de aprare i planificare a menionat c Lituania este un aliat de ncredere i a subliniat importana consolidrii dialogului politico-militar pe probleme de securitate, avnd n vedere specificul poziiei geo-strategice a celor dou state, de flanc al NATO i UE, i interesul comun de susinere a unei abordri unitare a msurilor de asigurare a aliailor pe ntregul flanc estic.

Mircea Dua a reiterat angajamentul Romniei de a participa la implementarea prezenei naintate consolidate a NATO (eFP), prin contribuia la Grupul de lupt din Polonia, condus de SUA, preciznd c Romnia este, similar Lituaniei, att un beneficiar al acestor msuri, ct i un contributor activ la instrumentarea lor.

Cei doi oficiali au discutat i despre perspectiva iniierii unei cooperri ntre Forele pentru Operaii Speciale ale celor dou state care s cuprind instruirea n comun a militarilor, fie n Romnia, fie n Lituania. De asemenea, au convenit asupra necesitii continurii unor astfel de ntlniri, n vederea unei mai bune nelegeri a provocrilor complexe actuale ale mediului de securitate.

Vizita n Romnia a vice-ministrului aprrii din Lituania va continua cu participarea acestuia la Simpozionul forelor pentru operaii speciale cu tema “Europe: Building Trust”, organizat la București de Fundaia Global Special Operations Forces (Global SOF) n parteneriat cu Ministerul Aprrii Naionale, n zilele de 27 i 28 septembrie.


Secia Pres