Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 323


Recepția ultimelor avioane ale escadrilei de F-16


Secretarul de stat pentru politica de aparare si planificare, Mircea Dușa, a condus delegația M.Ap.N. prezenta in Portugalia la ceremonia de predare-primire a ultimelor trei aeronave multirol din cele 12 ale escadrilei de F-16 Fighting Falcon, eveniment organizat in Baza Aeriana din Monte Real, miercuri, 27 septembrie.

”La nivel bilateral, contractul interguvernamental romano-portughez reprezinta un model de cooperare eficienta, profesionista, transparenta si cu beneficii importante pentru tarile noastre”, a declarat Mircea Dușa.

Demnitarul roman a accentuat ca relatiile contractuale si excelenta cooperare intre cele doua forte aeriene vor continua si dupa livrarea acestor trei aeronave.

Secretarul de stat Dușa a apreciat și sprijinul parții americane in special in derularea in ansamblu a programului, transferul aeronavelor catre tara noastra si instruirea personalului navigant si tehnic.

Mircea Dușa a aratat ca aceasta achizitie este un pas major in creșterea capabilitaților Armatei Romaniei și reprezinta o etapa de tranzitie catre introducerea in serviciul Fortelor Aeriene Romane a aeronavelor de generatia a V-a, iar programul de inzestrare cu aeronavele F-16 isi va dovedi importanta strategica nu doar pe plan national, ci si la nivel regional, intarind capacitatea Romaniei de a raspunde intr-o maniera adecvata cerintelor de descurajare si aparare specifice regiunii Marii Negre.

La final, secretarul de stat Dușa le-a urat succes piloților Forțelor Aeriene Romane care vor activa la manșa acestor aeronave: ”sunt profesionisti, s-au pregatit temeinic, nu vor avea misiuni usoare, dar sunt convins ca le vor indeplini la cele mai inalte standarde de performanța”, a mai adaugat secretarul de stat.

La ceremonia din Portugalia au mai participat, din partea romana, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Laurian Anastasof, precum și alte persoane cu responsabilitați in procesul de achiziție a primei escadrile de F-16 Fighting Falcon.

Ceremonia oficiala de recepție a celor trei aeronave va avea loc in Romania, in Baza 86 Aeriana ”Locotenent aviator Gheorghe Mociornita”, din Fetești, in cursul saptamanii viitoare, dupa un program ce va fi anuntat prin structurile de comunicare ale M.Ap.N.