Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 325


Militari români căzuți la Stalingrad, reînhumați la Rossoșka


Vineri, 29 septembrie, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de Codrin-Dumitru Munteanu, secretarul general al instituției, va fi prezentă la ceremonia de reînhumare, în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoșka, regiunea Volgograd, a 345 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La activitate vor participa, din partea Parlamentului României, senatorul Titus Corlățean și deputatul Bogdan-Ionel Rodeanu, precum și reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului și ai Ministerului Afacerilor Externe.

Serviciul religios va fi oficiat de un preot militar român.

***

Realizată în anul 2015 de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul unui demers comun coordonat de Secretarul General al Ministerului Apărării Naționale și Ambasadorul României la Moscova, necropola de onoare românească adăpostește rămășițele pământești ale militarilor români căzuți la datorie, în urmă cu 75 de ani, în cea mai crâncenă bătălie a secolului trecut – bătălia de la Stalingrad.

Configurația cimitirului a fost proiectată pe modelul crucii latine – simbol primordial al creștinismului, al biruinței și al mântuirii. Forma crucii latine se regăsește atât în modul în care sunt configurate aleile, cât și în tipul monumentului comemorativ comun cu înălțimea de patru metri, pe soclul căruia a fost amplasată o placă din granit negru cu inscripția: „In memoriam militarilor români căzuți în luptă la Stalingrad“.

Până în prezent, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a identificat mormintele a 4361 militari români, morți în luptele de la Stalingrad și înhumați în 65 de cimitire de campanie.

După ceremonia din 29 septembrie, numărul militarilor români căzuți în luptă la Stalingrad reînhumați în cimitirul românesc și cimitirul vechi german din localitatea Rossoșka se va ridica la peste 2.200.


Secția Presă