Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 330


Exercițiul de Management al Crizelor 2017 (CMX 2017)


În perioada 4 – 11 octombrie, secretari de stat și aproximativ 100 de experți din cadrul ministerelor și instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale vor participa la exercițiul NATO de management al crizelor, CMX 2017.

CMX 2017, aflat la cea de-a 21-a ediție, este un exercițiu prin care Alianța exersează și testează procesul de consultare aliată și al partenerilor săi, precum și procedurile de luare a deciziilor la nivel politico-militar, ca răspuns la provocările reprezentate de amenințările de tip hibrid. La exercițiu participă personal militar și civil din capitalele aliate, din Cartierul General al NATO și din ambele comandamente strategice (Allied Command Operations de la Mons, Belgia și Allied Command Transformation de la Norfolk, SUA).

La fel ca și la celelalte exerciții de acest tip, CMX 2017 nu implică dislocarea de trupe. Exercițiul se bazează pe un scenariu fictiv, dar adaptat mediului de securitate actual, luând în considerare deciziile adoptate la Summitul de la Varșovia, având în centru o situație de criză ce poate impune consultări interaliate în baza articolului 4 sau invocarea de către aliați a articolului 5, pentru apărarea colectivă, din Tratatul Atlanticului de Nord semnat la 4 aprilie 1949.

La nivel național, activitățile privind participarea la exercițiul CMX 17 sunt coordonate de Ministerul Apărării Naționale. România a participat pentru prima dată la un exercițiu de tip CMX în anul 1999, în calitate de țară semnatară a Parteneriatului pentru Pace, și a continuat în această formulă până în anul 2003. Începând cu anul 2004, România participă ca țară membră a Alianței, fiind contributor permanent la procesele de planificare și execuție ale exercițiului.


Secția Presă