Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 345


EXERCITHIUL „CETATEA 2017”


In perioada 9-18 octombrie, la Centrul 48 comunicatii si informatica strategice din Bucuresti se desfasoara „CETATEA 2017”, un exercitiu multinational si interinstitutional planificat de Statul Major General si condus de Directia comunicatii si tehnologia informatiei.

Scopul exercitiului este de a testa, dezvolta, evalua si confirma interoperabilitatea sistemelor de comanda, control, comunicatii, computere, informatii, supraveghere si cercetare (C4ISR), in mediu static si dislocabil.

Alaturi de structurile de comunicatii si informatica din Armata Romaniei, la exercitiu participa detasamente din tari membre ale NATO (Bulgaria, Italia si Polonia), reprezentanti din Ungaria si Grecia, in calitate de observatori, reprezentanti din Republica Moldova si structuri din domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale.

Planificarea si desfasurarea exercițiului au la baza valorificarea experientei dobandite de personalul roman in urma participarii la exercitiile NATO de testare a interoperabilitatii - C4ISR/CIS ”STEADFAST COBALT 2016” - organizat pe teritoriul Romaniei, si “CWIX 2017” - organizat in Polonia.

Ca parte a „CETATEA 2017”, Vocea Armatei, postul de radio online al Trustului de Presa al Ministerului Apararii Naționale, va fi retransmis pe frecvența 89,90 FM, putand fi recepționat in zona de nord a Municipiului București pe timpul celor zece zile planificate pentru acțiunea de instruire a specialiștilor de comunicații și informatica.


* * *

„CETATEA” este un exercitiu anual, iar pana in anul 2016 acesta s-a desfasurat la nivel national. Incepand cu anul 2017, exercitiul a devenit multinational, fiind inclus in Programul NATO de exercitii si instruire militara (MTEP-Military Training and Exercise Programme).