Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 368


Depunerea unei coroane de flori la Cimitirul militar al eroilor de la Lambinowice și întrevederea cu autoritățile locale poloneze


Cu prilejul vizitei la Cracovia, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a participat, în data de 20 octombrie, la ceremonia de depunere a unei coroane de flori la monumentul dedicat eroilor care odihnesc în Cimitirul militar al prizonierilor de război de la Łambinowice, unde sunt înhumați și militari români. Este necropola în care se află cei mai mulți dintre militarii români care și-au pierdut viața pe teritoriul Poloniei, 2.602 eroi români căzuți în prima conflagrație mondială.

“Este foarte important pentru noi, românii de pretutindeni, să menținem viu în conștiința publică, în plan intern, dar mai ales în plan extern, sacrificiul pe care l-au făcut militarii români în Primul Război Mondial”, a subliniat ministrul Mihai Fifor.

În context, ministrul apărării Mihai Fifor a avut, la Muzeul Central al Prizonierilor de război din Łambinowice, o întrevedere cu directorul muzeului, dr. Violetta Rezler-Wasielewska, secretarul primăriei, Jerzy Rosiński, și directorul-adjunct al Conservatorului pentru protecția monumentelor istorice din voievodatul Opole, Krzysztof Spychała.

Având în vedere importanța pentru România a parcelei românești din cadrul Cimitirul militar de la Łambinowice, ministrul Mihai Fifor a transmis disponibilitatea părții române de a accelera, în perioada următoare, procesul de negociere și semnare a acordului bilateral în domeniul mormintelor de război.


Secția Presă