Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 381


Mihai Fifor la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, participă, în zilele de 8 și 9 noiembrie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, la Bruxelles.

Evenimentul constituie un prilej pentru demonstrarea solidarității și unității Alianței, asigurând, pe parcursul a două zile, cadrul pentru discuții politice cuprinzătoare la nivel ministerial asupra agendei politico-militare a Alianței și, implicit, pentru fundamentarea procesului de pregătire a Summit-ului NATO din 11-12 iulie 2018.

„Această reuniune reprezintă o nouă oportunitate pentru promovarea intereselor naționale de asigurare a securității în regiunea Mării Negre și de consolidare a prezenței aliate înaintate robuste, coerente și unitare, în cadrul eforturilor de consolidare a securității flancului estic aliat”, a precizat ministrul Fifor.

În prima zi, miniștrii apărării se vor concentra asupra posturii nucleare a Alianței în contextul evoluțiilor din mediul strategic de securitate, precum și pe stadiul implementării deciziilor Summitului de la Varșovia. Cina de lucru, cu participarea Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, va fi dedicată aspectelor legate de securitatea globală, inclusiv în ceea ce privește Coreea de Nord.

Pentru cea de-a doua zi, agenda discuțiilor vizează evoluțiile situației de securitate din Afganistan și a contribuțiilor aliaților la misiunea NATO Resolute Support (RSM). De asemenea, ministrul Mihai Fifor va participa la reuniunea Coaliției Globale anti-DAESH.

În marja reuniunii ministeriale NATO, ministrul român al apărării va avea o serie de reuniuni bilaterale, cu Secretarul american al Apărării, James Mattis, cu omologii din Marea Britanie, Franța, Portugalia, Turcia și Italia, precum și cu generalul Curtis M. Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, prilej cu care vor fi abordate problematicile de interes comun atât de pe agenda aliată, cât și pe plan bilateral, inclusiv aprofundarea dialogului strategic, dar și a cooperării practice în domeniul apărării.


Secția Presă