Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 381


Mihai Fifor la Reuniunea miniștrilor apararii din statele membre NATO


Ministrul apararii nationale, Mihai Fifor, participa, in zilele de 8 și 9 noiembrie, la Reuniunea ministrilor apararii din statele membre NATO, la Bruxelles.

Evenimentul constituie un prilej pentru demonstrarea solidaritatii si unitatii Aliantei, asigurand, pe parcursul a doua zile, cadrul pentru discutii politice cuprinzatoare la nivel ministerial asupra agendei politico-militare a Aliantei si, implicit, pentru fundamentarea procesului de pregatire a Summit-ului NATO din 11-12 iulie 2018.

„Aceasta reuniune reprezinta o noua oportunitate pentru promovarea intereselor nationale de asigurare a securitatii in regiunea Marii Negre si de consolidare a prezentei aliate inaintate robuste, coerente si unitare, in cadrul eforturilor de consolidare a securitatii flancului estic aliat”, a precizat ministrul Fifor.

In prima zi, ministrii apararii se vor concentra asupra posturii nucleare a Aliantei in contextul evolutiilor din mediul strategic de securitate, precum si pe stadiul implementarii deciziilor Summitului de la Varsovia. Cina de lucru, cu participarea Inaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, va fi dedicata aspectelor legate de securitatea globala, inclusiv in ceea ce priveste Coreea de Nord.

Pentru cea de-a doua zi, agenda discutiilor vizeaza evolutiile situatiei de securitate din Afganistan si a contributiilor aliatilor la misiunea NATO Resolute Support (RSM). De asemenea, ministrul Mihai Fifor va participa la reuniunea Coalitiei Globale anti-DAESH.

In marja reuniunii ministeriale NATO, ministrul roman al apararii va avea o serie de reuniuni bilaterale, cu Secretarul american al Apararii, James Mattis, cu omologii din Marea Britanie, Franta, Portugalia, Turcia si Italia, precum si cu generalul Curtis M. Scaparrotti, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa, prilej cu care vor fi abordate problematicile de interes comun atat de pe agenda aliata, cat si pe plan bilateral, inclusiv aprofundarea dialogului strategic, dar si a cooperarii practice in domeniul apararii.