Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 382


Intalnirea ministrului roman al apararii Mihai Fifor cu secretarul american al apararii SUA, James Mattis


In contextul reuniunii miniștrilor apararii din statele membre NATO, care are loc la Bruxelles, in zilele de 8 și 9 noiembrie, ministrul apararii naționale, Mihai Fifor, a avut o convorbire ”tête-à- tête” cu secretarul american al apararii, James Mattis.

Cu acest prilej, a fost continuat dialogul inițiat in luna septembrie, la Washington, asupra prioritaților strategice ale cooperarii dintre Romania și SUA in domeniul securitatii si apararii, evoluțiilor situației de securitate din regiunea Marii Negre, precum și a implementarii deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia privind intarirea posturii de descurajare și aparare a NATO.

In ceea ce privește Parteneriatul Strategic cu SUA, cei doi oficiali au discutat despre oportunitațile de intarire a cooperarii bilaterale in scopul consolidarii prezenței inaintate a Alianței pe flancul estic și al unei abordari unitare a acesteia, cu accent pe participarea SUA la inițiativele din regiunea Marii Negre. Reiterand faptul ca Romania ramane un partener solid, predictibil si de incredere al SUA, Mihai Fifor a subliniat semnificația angajamentului SUA in regiune si importanta contributiei sale la implementarea prezentei aliate adaptate la Marea Neagra.

Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost cooperarea dintre forțele armate ale Romaniei și SUA in Afganistan, in cadrul misiunii NATO ”Resolute Support”. Ministrul Fifor a aratat ca Romania iși respecta angajamentul de a continua participarea semnificativa la aceasta misiune și de a contribui, astfel, la securitatea și stabilitatea Afganistanului.

'M-am intalnit cu secretarul apararii James Mattis la doar o luna și jumatate de la vizita oficiala pe care am avut-o la Washington, in septembrie, unde am avut un foarte bun schimb de opinii pe temele de interes comun. Este o dovada clara a excelentelor relații de colaborare pe care am reușit sa le intensificam in acest an cu SUA. Am transmis cu aceasta ocazie ca Romania iși menține angajamentele asumate in cadrul NATO și ramane un aliat credibil și stabil in regiunea Marii Negre. De asemenea, am avut deosebita placere de a adresa secretarului apararii invitația oficiala de a participa la reuniunea Bucharest 9 (B9), eveniment ce va avea loc anul viitor in Romania. Participarea SUA la intalnirea in acest format va aduce cu siguranța consistența discuțiilor in vederea pregatirii Summit-ului NATO din iulie 2018', a precizat ministrul Mihai Fifor.