Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 383


Prima zi a reuniunii ministrilor apararii din statele membre NATO de la Bruxelles


Alaturi de dialogul cu secretarul american al apararii, in prima zi a reuniunii ministeriale NATO, ministrul Mihai Fifor a avut o serie de intalniri bilaterale cu omologii din Marea Britanie, Portugalia si Italia, și cu Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SACEUR).

La intalnirea cu omologul britanic, Gavin Williamson, ministrul Fifor a exprimat aprecierea speciala a Romaniei pentru prezenta militara constanta și semnificativa a Marii Britanii in țara noastra, prin exerciții, participare la poliția aeriana și la prezența maritima, in cadrul masurilor de consolidare a apararii Alianței in regiunea Marii Negre. Ministrul roman și-a exprimat speranța ca Marea Britanie va continua sa aiba o participare consistenta la misiuni in țara noastra care sa contribuie la consolidarea prezenței inaintate adaptate a NATO din sud-estul Europei (”tailored Forward Presence”/tFP). De asemenea, s-a convenit dezvoltarea cooperarii bilaterale in domeniul apararii, pe dimensiunea educației pentru aparare și dezvoltarii de capabilitați.

In cadrul bilateralei cu omologul din Portugalia, Jose Alberto Azeredo Lopes, a fost apreciat cursul ascendent al relatiilor de cooperare militara dintre cele doua țari. Cei doi demnitari au evidentiat faptul ca Programul strategic de inzestrare a armatei romane cu aeronave de lupta multirol F-16 Fighting Falcon a fost derulat cu succes, iar standardele de pregatire si profesionalismul instructorilor portughezi raman o garantie a calitatii pregatirii pilotilor romani. Ministrul portughez a reconfirmat sprijinul Portugaliei pentru implementarea prezentei aliate adaptate la Marea Neagra si contributia acestei tari la Brigada Multinationala de la Craiova.

Intrevederea bilaterala cu ministrul italian, Roberta Pinotti, a confirmat interesul ambelor țari de aprofundare, in continuare, a cooperarii in domeniul apararii, in baza Parteneriatului Strategic Consolidat romano-italian, precum si caracterul intensificat al dialogului politico-militar pe teme si subiecte de interes comun de pe agenda NATO si UE. Ministrul italian a reconfirmat sprijinul Italiei pentru implementarea prezentei aliate adaptate la Marea Neagra si contributia acestei tari la Brigada Multinationala de la Craiova. De asemenea, cei doi oficiali au convenit asupra intensificarii cooperarii in domeniul educației militare in vederea concretizarii unor proiecte și schimburi de experiența pentru pregatirea militarilor romani și italieni in instituțiile de invațamant din cele doua state.

Discutiile cu generalul Curtis M. Scaparrotti, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate in Europa s-au concentrat asupra modalitaților de consolidare a prezentei avansate adaptate din zona Marii Negre, ca parte a prezenței inaintate a NATO pe flancul estic. SACEUR și-a exprimat aprecierea pentru colaborarea cu Romania atat in cadrul NATO, cat și in calitatea sa de comandant al forțelor americane din Europa, asigurandu-l pe oficialul roman de intregul sau sprijin pentru consolidarea prezenței inaintate adaptate a NATO din sud-estul Europei. Ministrul roman al apararii a subliniat eforturile nationale intreprinse in acest sens, precum si importanta abordarii unitare a flancului estic si a angajamentului aliatilor pentru succesul acestei initiative.