Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 385


Agenda primei zile a Reuniunii miniștrilor apararii din statele membre ale NATO


Prima zi a Reuniunii miniștrilor apararii din statele membre ale NATO, din 8 noiembrie, a fost un prilej de a evalua progresele realizate in implementarea masurilor de adaptare a NATO la amenințarile complexe din mediul actual de securitate, precum și prioritațile acestui proces, in pregatirea Summit-ului NATO din 2018.

Reuniunea a demonstrat angajamentul aliatilor pentru continuarea implementarii deciziilor adoptate la Summit-ul de la Varsovia in toate domeniile de consolidare a posturii de descurajare si aparare, angajament ilustrat prin prezenta in teren a trupelor aliate de-a lungul intregului flanc estic. Miniștrii au convenit, totodata, masuri de creștere a eficienței și capacitații de reacție rapida a posturii de aparare, inclusiv in ceea ce privește structura de comanda a NATO, forțele maritime și apararea cibernetica.

Ministrul roman al apararii a prezentat evoluțiile inregistrate in constituirea prezenței inaintate adaptate din zona Marii Negre („tailored forward presence”), respectiv: operationalizarea Brigazii Multinationale de la Craiova, transformarea comandamentului acesteia in structura NATO, prezența crescuta a forțelor navale aliate in Marea Neagra, activitațile continue de poliție aeriana deasupra Romaniei, participarea aliaților la exerciții pe teritoriul Romaniei.

„Am anunțat, totodata, faptul ca suntem pe cale de a finaliza, impreuna cu aliații turci și bulgari, conceptul Inițiativei Intrunite de Instruire (CJET) lansat de Romania tot sub egida prezenței NATO in regiunea Marii Negre, urmand ca prima conferința de coordonare a acesteia sa aiba loc la inceputul lunii decembrie a.c.”, a precizat ministrul Mihai Fifor.

Cu acest prilej, ministrul Fifor a mulțumit aliaților pentru contribuțiile la toate componentele prezenței inaintate adaptate și a subliniat, totodata, importanța consolidarii acesteia, ca parte a unei abordari coerente a prezenței inaintate aliate pe intregul flanc estic.

Progresul inregistrat in operationalizarea Brigazii Multinationale a putut fi observat și de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, cu ocazia participarii sale la Adunarea Parlamentara NATO din octombrie a.c., desfasurata la Bucuresti.