Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice

E-mail: presamapn@mapn.ro , Contact: 021-319.60.22

Comunicat nr. 387


Intalniri bilaterale ale ministrului apararii naționale, in marja Reuniunii ministeriale NATO


In contextul celei de-a doua zile a Reuniunii ministeriale NATO, ministrul Mihai Fifor a avut intalniri bilaterale cu omologii din Franta si Turcia, Florence Parly, respectiv Nurettin Canikli.

In discuțiile cu ministrul francez al apararii, Mihai Fifor a punctat nevoia continuarii demersurilor in vederea asigurarii stabilitatii in regiunea Marii Negre, subliniind importanta prezentei militare franceze la exercitii aliate desfasurate pe teritoriul national, pentru asigurarea interoperabilitatii intre fortele armate ale celor doua state. Cei doi oficiali au apreciat importanta aprofundarii colaborarii intre statele europene pe linia apararii, inclusiv din perspectiva cooperarii structurate permanente (PESCO). Cu acest prilej, ministrul Fifor a subliniat oportunitatea oferita de aceasta initiativa pentru consolidarea cooperarii in materie de securitate si aparare, un subiect prioritar de pe agenda europeana.

De asemenea, cei doi miniștri au convenit intensificarea cooperarii bilaterale in domeniul educației militare, precum și al medicinii militare, Mihai Fifor precizand, in context, intenția de colaborare in acest sens, in vederea revitalizarii și modernizarii Institutului Cantacuzino.

Reuniunea bilaterala cu omologul turc a reprezentat o buna ocazie de a schimba opinii cu privire la evoluțiile din regiunea Marii Negre și de a reflecta asupra modalitaților concrete de cooperare intre Romania și Turcia, in vederea asigurarii stabilitații și securitații zonei. Cei doi oficiali au convenit asupra coordonarii intre Romania și Turcia in avansarea inițiativelor conexe prezenței aliate adaptate din regiunea Marii Negre, cu accent asupra dimensiunii terestre și maritime.